menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Taha Abdurrahman Örneğinde Özgün Bir İslam Felsefesi Kurmak…

12 1
30.07.2024

Özgün bir İslam felsefesini nasıl kurarız başlığı altında İstanbul’da konferans veren Taha Abdurrahman, yöntemini de izah etmeye çalıştı. Temel sekiz önerme/aşama sundu… Bu sekiz aşamayı gerçekleştirdiğimizde Müslümanların kendisine ait bir özgün felsefi yapısı söz konusu olabilir, dedi…

Özgün kavramının kendisi çok şey anlatır. Özgünlükten kasıt, mevcut modern dünya evreninin ürettiği kültür ve düşünceden bağımsız olarak bir düşünce ortaya koymaya çalışmaktır. Bu temel durum söz konusu olmadığı sürece özgünlük söz konusu olmayacaktır. İslam, kendisinin inşa ettiği evren üzerinden düşünülüp yenilenmelidir. Bu tecdid/ yenileme kendi usulünü ve bilişsel sürecini takip etmelidir. Modern düşünceden hareketle ve onun ortaya koyduğu soru ve sorunlar yerine kendine özgü ve yenilenmiş soru ve sorunlar öne çıkarılmalıdır.

İslam Felsefesi terkibi de hep tartışıla gelmiş bir sorunsal alanı işaret eder. Ama bu sorunsal hale gelme nedeni felsefe kavramına yüklenmiş anlamın sınırlandırılmış hali yüzündendir. Felsefeyi salt yunan ve modern düşünce biçimleri için kullanmanın gerektirdiği bir daralmadan neşet etmektedir. Hâlbuki felsefe bir düşünce melekesi olarak tarif edildiğinde mesele kendiliğinden çözülecektir. Çünkü aynı mesele akıl kavramı tanımında da ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden her düşünce evreni kendine özgün ve özgü bir felsefi yapı inşa edebilir. Kendi tanımlarını yapar… Burada asıl vurgulanması gereken şey; ortaya konan felsefi yapının insan sorununu ve sorunlarını nasıl çözümlediği ve evrensel bir yapıya sahip olmadığı konusudur. Modern düşünce kendisini evrensel olarak betimlemektedir. Ama işin aslına bakıldığı zaman evrensel kavramı ile modern düşünce asla bir araya getirilemez? Birinci neden; kuşatıcı bir özellik taşımıyor. İkinci neden ise sınırlı bir tanım üzerinden genelleştirilen bir yaklaşımı öncelemesidir ki bu evrensel kavramına ihanet anlamını taşır. Öznel bir yaklaşım üzerinden evrensel bir yapı kurulamaz! Bu aklen muhaldir.

Taha Abdurrahman’ın Birinci Esası: Müslüman filozof, başkalarının özgün bir çerçevede oluşturduğu felsefi problemleri kendine mal etmemelidir. O, kendi felsefi problemlerini bizatihi kendi oluşturmalıdır.

Son iki yüzyılda bu durum tersi bir şekilde uygulanmış ve İslam düşüncesini ciddi bir şekilde sorunlu hale getirmiştir. Modernleştirilmiş İslam düşüncesi ne Müslümanların sorunlarını ne de modernliğin sorunlarını çözüme kavuşturma konusunda bir........

© Mir'at Haber


Get it on Google Play