Bugünün geçmişi-II
Yazının birinci bölümünde ’82 Anayasasının oylamasının yapılacağı günün gecesinde, televizyonda bir kadının şarkısı arasına giren bir kaçak sesten söz edilmişti. Kaçak ses, “Amerikancı askeri cunta ve onların uşakları tarafından yapılan Anayasayı, yarınki oylamada reddedin” diyordu.
Doğal olarak, bu olaya şaşırmıştım. Televizyondaki bir programın akışı sırasında, teknik olarak dışarıdan bir müdahalenin mümkün olup olmayacağı, benim ilgi ve bilgimin üzerinde bir konuydu. Dolayısıyla, şaşkınlığımın bir yönü bu olsa bile, asıl nedeni kaçak sesle ifade edilen isteğin yayılmasına herhangi bir tepki verilmemesiydi. Çünkü, Anayasa oylaması gibi önemli bir konuda sonuca etki edecek bir hareketin sessizce geçiştirilmesi olağan karşılanamazdı.
Bugün, o zamanki Anayasa oylamasının sadece sonucunu değil, bu sonucu hazırlayan olayların, hareketlerin, alınan tavırların, yapılan kurguların nedenlerinin birçoğu, en azından görünüşleri itibariyle bilinmektedir. 82 Anayasasının, hukuk bilimi, Anayasa yapma usulü, yöntemi, tekniği gibi konular çerçevesinde değeri üzerinde sayısız eleştiriler, değerlendirmeler yapılmıştır. Gerçek anlamda herhangi bir Anayasanın olması gereken amacı yönünde, zamanla ihtiyaç duyulan değişikliklere benzemese bile, seçimle veya zoraki sayılacak (28 Şubat gibi) iktidar değişikliklerinde, ilk yapılan iş, 82 Anayasasının........
© Milli Gazete
visit website