Düşünsel Gettolaşma
Osmanlı’nın önemli aydınlarından olan Namık Kemal’e atfedilen güzel bir söz vardır; “Barika-i Hakikat müsademe-i efkardan doğar.” Gerçekten Osmanlı’nın son dönemlerinde, bilhassa Meşrutiyet döneminde çok ciddi fikirsel tartışmalar izlenebilir. Bu yazıların içeriklerine baktığımızda, kalite olarak bugünden daha önde ve karşılıklı tartışmalarla beslenen bir etkileşim içinde olduğunu görmekteyiz.
“Hakikat nedir” sorusu her dönemde tekrar edilmesi ve üretilenlerin bu soru etrafında yeniden gözden geçirilmesi gereken bir merkezilik hüviyetindedir. Felsefeciler bu soru etrafında bir sistem kurabilirler. Özellikle zihinsel karmaşanın arttığı zaman diliminde hakikat sorusuna yeniden dönülmesi, birçok cürufun geride bırakılması açısından işlevseldir. Hakikat ışığının doğabilmesi de ancak fikirlerin birbiriyle karşılaşması, yani farklı fikirlerin birbirleriyle etkileşimi sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Aslında 1980 ve 1990’lı yıllarda fikri farklılıklar gazete ve dergi yayınları üzerinden kendisini göstermekte idi ve hatta farklı düşünsel, felsefi, ideolojik zaviyeden tartışmalar da canlı idi. Bu minvalde İslamcı, solcu, sağcı vb. perspektiflerden yapılan tartışmalarda en azından her bir kategori Türkiye ve dünyadaki sorunlar etrafında birbirini de eleştirerek yazılar kaleme almakta idiler. Bu anlamda birbirlerine değmekte........
© Milat
visit website