Bosna-Hersek ve Sırplar
Yıllar öncesinde – tam on yıl önce – Samsun yerelinde, bir gazetede, yine aynı başlıkla yayınlanan yazımı güncelleyerek ve üzerine eklemede bulunarak, siz okurlarımızın ilgi ve beğenisine arz ederim.
Öncelikle, bunu belirtmek isterim ki; Balkanlar’da etnik çeşitliliği yüksek bir ülke olan Bosna-Hersek ve Sırplar konusu tarihi, siyasi ve toplumsal yönde incelenebilir.
Bu bağlamda, bu yazımda, ben de Bosna-Hersek ve Sırpların bu yönlerini incelemekteyim.
Tarihsel Arka Plan
Osmanlı İmparatorluğu’nun 15. yüzyılda fethettiği Bosna-Hersek, 400 yılı aşkın bir süre, Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Bu süreçte, İslam yaygınlaşmıştır ve Boşnak kimliği oluşmuştur.
Bosna-Hersek, I. Dünya Savaşı sonrası, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı’nın (Yugoslavya) bir parçası olmuştur.
1990’lı yıllarda, Yugoslavya dağılınca, Bosna-Hersek’te, etnik gerginlikler artmıştır. Ayrıca, Boşnaklarla Bosnalı Sırplar arasında yaşanan ve ciddi çatışmalarla hatırlanan Bosna Savaşı’nda, Sırp güçleri Srebrenica’da katliam gerçekleştirmiştir ve bu katliam, uluslararası hukuka göre, bir soykırım olarak kabul edilmiştir.
Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti olmak üzere, iki devletçiğe bölünen Bosna-Hersek, üç başlı bir sistemle yönetilmektedir ve bunu Dayton Barış Anlaşması belirlemektedir. Etnik gruplar arasında, denge sağlamak amacıyla yapılan bu anlaşma, aynı zamanda, ülkenin anayasasıdır. Ne var ki; ülkede, karmaşık bir yönetim sistemi oluşturmuştur.
Ülkenin tüm siyasi mekanizmalarının üzerinde, Avrupa Birliği’nin atadığı Yüksek Temsilci yer almaktadır. Ki; bu temsilci, Cumhurbaşkanını........
© Maraş Gündem
