Aa
Aa
Aa
-
A
+
Malta ve Kıbrıs
Malta, beş adadan oluşan bir adalar ülkesi.
Dar sokakları,
Tarihi bir kale parçasının altına yamanmış iki katlı evleri,
Orta çağ özellikleri taşıyan dini yapıları,
Piramitlerden de önce inşa edilen kaleleri var...
Gozo adasında bulunun "Mavi Lagun" adını verdikleri koy ise,
Sığ, masmavi renkli suya sahip küçük, harika bir koydur!
Malta adasında ilk yerleşimler Neolitik Çağ'dan itibaren başlıyor!
Coğrafi olarak Akdeniz'in ortasında yer aldığından,
Hem doğudan hem de batıdan tarih boyunca çok gelen giden olduğu için heterojen bir halk oluşmuş. Malta ile Osmanlı'nın da Kanuni Sultan Süleyman döneminden bir bağı bulunuyor: Türk Şehitliği...
1522'de Osmanlı'nın Rodos'u fethetmesinden sonra, Malta'ya kaçan Aziz Yuhanna Şövalyeleri, veya liderleri Jean de Valette'den dolayı St. Jean Şövalyaleri olarak da bilinen Hospitalier Şövalyelerine karşı, Kanuni Sultan Süleyman 1565 yılında Turgut Reis ve Uluç Ali Reis komutasındaki filolarla Malta'ya sefer düzenler (Bugün Malta'nın başşehri Valletta isimli surlarla çevrili olan şehirdir ve adını da Jean Valette'den almaktadır). Malta kuşatmasının tarih boyunca yaşanan en kanlı ve şiddetli savaşlardan biri olduğu biliniyor.
Şövalyeler, Sicilya'dan gelen yardımla kuşatmaya direnirler ve Osmanlı ordusu kuşatmayı kaldırıp büyük zayiatlar vererek geri dönmek zorunda kalır.
Bu direniş esnasında Osmanlı ordusundan 25bin-35bin arası şehit düşenler olduğu söylenmektedir... Yıllar sonra, 19. yüzyılda, Sultan Abdülaziz'in talebi ile de buraya bir Türk Şehitliği yapılır. Ünlü düşünür Voltaire bu kuşatmayla ilgili olarak, "Hiçbir şey Malta kuşatması kadar ünlü değildir" demektedir çünkü bu kuşatmanın püskürtülmesiyle birlikte, Avrupalılarca benimsenen Osmanlı ordularının yenilmezliği algısı değişmiş, ve Akdeniz'in hakimiyeti giderek İspanyolların hakimiyetine geçmiştir.
Hospitalier şövalyeleri gibi Haçlı seferleri sırasında Papalığa bağlı olarak kurulan ve Tapınakçılar olarak bilinen Fransızcası Templiers/İngilizcesi Templars şövalyeleri ise Malta’da St. John Şövalyeleri olarak bilinirler.
Templars Şövalyeleri kısa bir süre Kıbrıs'ı da yönetmişlerdir (1191-1192). Girne'nin batısında bulunan
Templos (Zeytinlik) köyü Templars şövalyeleri döneminde kurulan bir köydür ve zeytinleriyle olduğu kadar Templars şövalyeleri döneminden kalan Kumandarya şarabının da bu köyü kuran şövalyeler döneminden kalıp adaya yayıldığı söylenmektedir. Malta ve Kıbrıs Malta 21 Eylül 1964........
© Kıbrıs Postası
visit website