menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Filosoferen over oorlog, nu de oorlog nadert en vrede steeds verder uit zicht raakt

6 20
13.06.2024

Journalist, oud-hoofdredacteur NOS Journaal, RTVRijnmond

Nico schrijft een serie over oorlog. Dit is de tiende aflevering.

Als ik Google raadpleeg over oorlog en filosofie, dan stuit ik als eerste op Aristoteles. Volgens hem hoort oorlog bij de menselijke samenleving en is oorlog voeren een deugdzame bezigheid. In zijn ‘Ethica’ merkt hij op dat oorlog voeren geen doel op zichzelf is. “We verrichten arbeid om vrije tijd te hebben en we voeren oorlog om in vrede te leven.”

Ja, zo kun je er ook tegen aan kijken. Ik voel mij meer aangetrokken door filosofen voor wie vrede belangrijker is.

In het blad Argus (13/3/2024) heeft Frans Saris het over de Nederlandse verlichtingsdenker Spinoza die de weg wijst naar een betere wereld. Hij put uit de biografie ‘Spinoza, Life & Legacy’. Saris schrijft: “Voor wie vrede en veiligheid fundamentele waarden zijn, die verwacht van de staat dat de misdaad die oorlog heet wordt voorkomen. Drieënhalve eeuw geleden wees Spinoza ons al de weg, hij liet een magistrale erfenis na. Maar we hebben het tij nauwelijks weten te keren.”

Als het gaat om het verschijnsel oorlog, is Kant mijn lievelingsfilosoof. Hij pleit voor de eeuwigdurende vrede. Het Kantiaanse ideaal komt neer op een wereld die wordt verenigd door democratie en handel.

Ik kwam op Kant na het lezen van een........

© Joop


Get it on Google Play