De misleidende rol van de media met betrekking tot Israël
Filosoof
Argument: Het Nederlands Dagblad, evenals de media in het algemeen, speelt een rol bij de Israëlische bezetting.
Premisse 1:
Freek Vergeer schreef in het Nederlands Dagblad het volgende:
“[De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over de Israëlische genocide in Gaza is onduidelijk.] Toch stelde bijvoorbeeld hoogleraar Nollkaemper vlak na de uitspraak dat Israël de militaire operatie moet staken. Hij zegt bovendien dat dit oordeel consequenties moet hebben voor landen die Israël steunen. Daarbij is het overigens goed om in het achterhoofd te houden dat Nollkaemper verbonden is aan The Rights Forum. Dat is een organisatie die zeer kritisch is op Israël.”
Premisse 2: Freek Vergeers citaat bevat vier drogredenen:
Drogreden 1. Paradox:
Vergeer stelt dat Nollkaempers argument ongeldig is vanwege zijn lidmaatschap bij de Raad van Advies van The Rights Forum (TRF). Tegelijkertijd is Freek zelf onderzoeker bij CIDI, een organisatie die bekend staat om het gebruik van drogredenen en onwaarheden. Als zijn bewering klopt, ondermijnt hij daarmee zijn eigen argument, aangezien het dan zowel geldig als ongeldig zou zijn, wat een paradox creëert. Paradoxen zijn per definitie ongeldige argumenten.
Drogreden 2. Ad hominem (omstandigheden variant):
Frans van Eemeren en collega’s van de UVA schrijven in hun boek Handboek argumentatietheorie: “De omstandigheden-variant van het argumentum ad hominem is een poging de geloofwaardigheid van de opponent aan te tasten door bijzondere omstandigheden met betrekking tot zijn persoon aan te voeren, die neerkomen op de suggestie dat zijn behandeling louter door eigenbelang worden ingegeven dat zijn argumenten in feite dus niets anders dan rationalisaties zijn.” Ook Vergeer suggereert dat Nollkaempers argument beïnvloed is door zijn ‘verbondenheid’ met TRF.
Drogreden 3. Ad hominem (genetisch):
De genetische drogreden is een logische misstap waarbij een argument, standpunt, conclusie of idee als ongeldig of onwaar wordt afgedaan vanwege zijn herkomst of geschiedenis, in plaats van beoordeeld te worden op zijn eigen merites of eigenschappen. Het is cruciaal te beseffen dat de herkomst van een idee niet per se de waarde of het waarheidsgehalte bepaalt. Vergeer beweert bijvoorbeeld dat Nollkaempers argument ongeldig is, enkel omdat het van TRF afkomstig is.
In realiteit wordt de raad van advies van TRF ondersteund door meerdere juristen van internationaal aanzien, zoals Egbert Myjer (voormalig rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens), Cees Flinterman (met een indrukwekkend CV op het gebied van mensenrechten) en Liesbeth Zegveld. Daarbij is André Nollkaemper een internationaal erkende jurist met een uitgebreide lijst van publicaties bij gerenommeerde wetenschappelijke uitgeverijen. Zijn boek “Kern van het internationaal publiekrecht” is inmiddels aan zijn negende editie toe en wordt op meerdere universiteiten als lesmateriaal gebruikt.
Drogreden 4. Verkeerde richting (omgekeerde oorzaak)
In deze drogreden zijn oorzaak en gevolg omgedraaid. Er wordt gezegd dat de oorzaak het gevolg is en omgekeerd. Er........
© Joop
visit website