Geen Ja, geen Nee, geen Klimaatverandering
Interdisciplinair filosoof
Aan mij de eer om de top drie kanshebbers bekend te maken in het spel ‘Geen Ja, geen Nee, geen Klimaatverandering’ dat deze zomer door nieuwsredacties wordt gespeeld. Voor wie onder een steen heeft geleefd: deze competitie is gebaseerd op het ouderwetse radiospelletje ‘Geen Ja, geen Nee’ waarin kandidaten door de presentator werden geïnterviewd. De winnaar was de kandidaat die het langst de woorden ‘ja’ en ‘nee’ wist te vermijden. In de versie van 2024 is hier een element aan toegevoegd: de nieuwsredactie die het langst het woord ‘klimaatverandering’ weet te vermijden in berichtgeving over klimaatverandering, wint twee tickets voor Taylor Swift.
De eerste kanshebber is de NOS-berichtgeving over orkaan Beryl. Dit was de vroegste orkaan van deze sterkte ooit gemeten. Het KNMI geeft aan “Deze veranderingen hangen bijvoorbeeld samen met een hogere zeewatertemperatuur waar orkanen meer energie uit kunnen halen (door hogere verdamping en de energie die vrijkomt als die waterdamp weer condenseert). Klimaatverandering leidt zo tot hogere windsnelheden in de meest extreme stormen.” Het was dus best een uitdaging om het woord klimaatverandering te vermijden. Immers betekent klimaatverandering letterlijk dat het weer structureel verandert.
Het zou ook voor de hand liggen om lezers te informeren dat als we willen voorkomen dat orkanen nog krachtiger worden, het geen slecht idee zou zijn om te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen. Hoe loste NOS dit op? Benoem een tussenliggende oorzaak en stop daar: in dit geval de recordwarmte van de oceaan. Je kunt deze berichtgeving zelfs wat luchtiger maken door het als een competitie te behandelen: “Bovendien groeide Beryl in slechts 42 uur uit van een tropische depressie naar een grote orkaan,........
© Joop
visit website