Türkiye ve Somali ilişkileri
Yıllık enerji ithalatına bugünün verilerine göre 110 milyar dolar civarında para ödüyor. Bu da cari açığa neden oluyor. Türkiye cari açığını yurtdışı işçi döviz gelirleri ve turizm gelirlerinden kapatıyor. Dolayısıyla enerji meselesi Türkiye için son derece hayati öneme haiz Milli bir konudur.
Somali Doğu Afrika'da, Afrika boynuzunda Yemen Denizi kıyısında ve Kızıldenizin giriş kapısı diyebileceğimiz coğrafi bir konumda son derece jeopolitik, jeostratejik ve ekostratejik önemi yüksek bir ülkedir.
17 milyon nüfusu, yeraltı kaynakları oldukça zengin, yüksek miktarlarda demir, uranyum, doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip halkı Müslüman bir ülkedir. Uzmanlardan alınan verilere göre yaklaşık 500 milyar dolar civarında karada ve karasuları ile deniz egemenlik yetki alanlarında petrol rezervleri olduğu belirtilmektedir. Somali, Afrika, Kızıldeniz ve Akdeniz bölgesinde adeta anahtar bir ülke.
Ayrıca ülkede Batı emperyalizmi destekli 10 yıllardır çöreklenmiş Eş Şebab terör örgütü terör faaliyetlerini sürdürmekte, denizlerde de korsanlık faaliyetleri nedeniyle güvenlik ve istikrar zafiyetleri sonucunda ekonomik ve kalkınma potansiyeli hayata geçirilememektedir.
İki ülke siyasi ve diplomatik ilişkilerine baktığımızda ilk olarak 1971 yılında Somali'nin başkenti Mogadişu’da Büyükelçilik açan Türkiye, Ülkede yaşanan iç savaş, çatışma, istikrarsızlık ortamı vb. nedenlerle 1991 yılında Büyükelçiliğini kapatmak zorunda kaldı. Ülkede yaşanan iç savaş, çatışmalar, terör eylemleri, kıtlık ve açlık krizinin çözülmesi amacına yönelik BM Güvenlik Konseyi Kararı çerçevesinde oluşturulan Uluslararası Görev Gücü kapsamında Türk Askeri, barış ve güvenliğin sağlanması, kıtlık ve açlığın önlenmesi için Somali'ye gönderildi.
Burada 2 yıl görev yapan Türk Askeri görevini tamamladıktan sonra 1995 yılında Yurda döndü.
Türkiye uzun bir iç savaş ve çatışmalar yaşayan Somali'ye, 2011 yılında Afrika açılımı ve yeni stratejik dış politika anlayışı çerçevesinde başkent Mogadişu’ya Büyükelçiliğini tekrar açtı. 2017 yılında ise Somali’de normalleşme, çatışmaların biraz durulması, seçimler sonucunda Cumhurbaşkanının seçilmesi ile yeni hükümetin kurulması akabinde iki ülke arasında imzalanan askeri ve güvenlik anlaşmaları uyarınca Türkiye başkent Mogadişu’da Afrika'nın en büyük askeri üssünü kurdu.
Bu, Türkiye’nin Afrika’da çok büyük ve stratejik bir........
© İstiklal
visit website