Putin'in Çılgın Projesi çöktü
Putin, 70’inci doğum gününün sabahına, çılgın projesinin çöktüğü haberini alarak uyandı. Kırım işgalinin sembolü haline gelen Azak Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayan köprü için Rusya, 3.6 milyar dolar harcadı. Putin’in Avrupa’nın en büyük köprüsü olması nedeniyle gurur duyduğu Kırım Köprüsü, işgalinin en büyük simgesi olarak tarih sahnesindeki yerini almıştı. Tuzla adası üzerinden Kırım’ı Rusya’nın Taman yarımadasına bağlayan Kırım Köprüsü'nü inşa etme fikri, 2014 yılında Rus yanlısı Yanukoviç’e karşı düzenlenen Onur Devrimi esnasında ortaya atılmıştı. Putin’in amacı askeri bölgeye dönüştürmeyi planladığı Kırım yarımadası ile Rusya anakarasını direkt karayolu ile birbirine bağlamaktı. Putin için öncelik Kırım’ın tarihsel fay hatlarından arındırılmasıydı. Sovyet Lideri Nikita Kruşev tarafından 1954 yılında Kırım’ın Ukrayna’ya verilmesi ile 171 yıl Rusya’nın kontrolünde yaşayan Kırım’da; Sovyetlerin dağılması ile 1991 yılında Rusya karşıtı olaylar yaşandı. Ukrayna’da yaşanan Rusya karşıtı bu gelişmeler, Rusya’nın Karadeniz’i istediği gibi kullanmasını engelliyordu. Bu durumu Rusya ulusal güvenlik sorunu olarak gördü.
Rusya, bölgedeki Rus nüfusunu kullanarak Kırım ve Donbas bölgesinde kendi lehine bir siyasal yapılanmayı oluşturmak için Rusları harekete geçirmişti. Rusya, ulusal güvenliğini tehdit eden fiili durumu ortadan kaldırmak için 2013’te Ukrayna’da iktidara gelen Rus yanlısı Yanukoviç’in AB ortaklık sözleşmesini yırtıp atması ile başlayan sokak hareketlerini bahane ederek Donbas ve Kırım’da yoğun olarak yaşayan Rusları silahlandırdı. Azak Denizi ve Karadeniz’i yeniden kontrolü altına almak isteyen Ruslar bu milis güçler vasıtası ile 16 Mart 2014 tarihinde Kırım’ı bir referandum ile Rusya’ya bağlamayı başardı. Referandum ile Rusya, Karadeniz ve Azak Denizi’nin yeniden hakimi haline geldi. Fakat Kırım Tatarları ile Ukraynalılar katılmadığı için uluslararası hukuk açısından referandum geçerli sayılmadı. Ukrayna; Kırım’la donanmasının yaklaşık olarak dörtte üçünü kaybetmiş oldu.
2014 yılında Rus yanlısı Yanukoviç’e karşı düzenlenen Onur Devrimi esnasında ortaya atılan bu fikrin hayata geçirilmesi gerekiyordu. Rusya milis güçler ile Ukrayna’yı sopalamış Kruşev döneminden miras kalan fay hatları temizlenmişti. Aradan bir yıl geçti Putin; Ulaştırma Bakanlığı'na köprünün inşası için 2015 yılında talimat verdi. İhale için birçok şirket başvuruda bulundu. Devlet bütçesi ile yapılmasına karar verilen köprünün inşası için en uygun iki isim belirlendi. Bu adaylar Putin’in yakın arkadaşları oligark Gennadi Timçenko ve Arkadi Rotenberg’di. İlk başta köprüyü Timçenko’nun Stroytransgaz şirketinin yapacağı bildirildi, Stroytransgaz yetkilileri, sürenin dar, siyasi risklerin fazla, gelirin ise az olduğunu gerekçe göstererek projeyi üstlenmekten vazgeçti.
İhaleyi Putin’in yakın arkadaşı oligark Arkadi Rotenberg aldı. Rotenberg,........
© Gazete Durum
visit website