menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Trygge klasserom er politikernes ansvar

20 1
04.04.2024

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Trygge klasserom for alle er og har vært selvsagt. I dag er det dessverre ikke slik.

Statsforvalteren i Oslo og Viken fikk nesten dobbelt så mange saker om utrygt skolemiljø i fjor, sammenlignet med året før. Det dreier seg om alvorlige og langvarige tilfeller av mobbing, vold og krenkelser på skolen. Det rapporteres om økt ufrivillig skolefravær, dårlig sosial dynamikk og ekskludering av elever. Økningen i antall saker indikerer at skolene ikke klarer å hjelpe elevene tilstrekkelig.

Samfunnet er i konstant utvikling, og av den grunn, er det ikke helt uventet at det oppstår nye utfordringer, så også i skolen.

Skolen er bare én arena blant flere, hvor barn og unge vokser inn i rollen som ansvarlig for seg selv.

Utover de læringsmål som er konkretisert i læringsplanen, er skolen også et sted hvor barna lærer å samhandle og kommunisere. De lærer alt fra enkle samtaler til mer komplekse utfordringer i å forstå samfunnet de er en del av. Dette er en læring som danner grunnlaget for å forstå kulturelle normer, verdier, sentrale faktorer for å etablerere egen identitet.

Les også

Fortvilet lærer: – Jeg kjenner bristen i yrkesstoltheten

Andre arenaer hvor vi har tilsvarende læringseffekt, er gjennom deltagelse i idrett, korps, etc. Sosial interaksjon er helt nødvendig for individets utvikling.

I tråd med samfunnsutviklingen har vi fått et utall andre arenaer hvor individets syn på seg selv, inkludert verdier og regler påvirkes. Med internett og ulike sosiale plattformer, er tilgangen på påvirkningskilder nærmest ubegrenset.

I motsetning til fellesarenaer som nevnt over er det vanskelig å ha en oversikt knytta til verdier og normer på internett. Og om barn og unge ikke selv er aktive på nett, de påvirkes av jevnaldrende som formidler innhold.

  • Barn og unge har til alle tider utviklet seg gjennom nysgjerrig utforskning og grensetestende atferd
  • Ungdomstiden er preget av utforsking av grenser og identitet
  • I ungdomstiden er det naturlig med økt fokus på sosiale relasjoner og samspill med jevnaldrende

Disse utviklingstrekkene er naturlige og viktige for barn og ungdommers vekst og modning. For de fleste går det fint, opplevelsen av å mestre samfunnets krav, dominerer. Veien til opplevd mestring innebærer også at barn og unge gjennom oppveksten får erfaringer og opplevelser som innebærer anger og skam,........

© Fredriksstad Blad


Get it on Google Play