menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Derfor ble 155.000 kroner og fire ferieuker en unødvendig stor sak

12 9
07.07.2024

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kom agurksesongen særdeles tidlig i år? For de uinnvidde er det den tiden på året hvor media – ifølge onde tunger – ikke har annet enn flått, maneter og jordbærpriser å skrive om.

Ja, enkelte vil ha det til det, etter at denne ukas lokalpolitiske snakkis skulle bli ferieavviklingen til kommunedirektør Inger Hegna (63).

Den øverste administrative lederen for 6.600 ansatte i Fredrikstad kommune har tatt fri. Fire uker sammenhengende sommerferie står for døren, slik den også gjør for hundretusener av andre nordmenn.

Utfordringene tårnet seg opp på rådhuset. Derfor valgte ordføreren å tromme sammen til et ekstraordinært bystyremøte 23. mai

Så, hva er egentlig nyheten ved at en leder gjør noe man har lovmessig krav på og som «alle» andre benytter seg av nettopp nå i den fine, lyse tiden? Svaret ligger noen uker tilbake i tid og handler om eksempelets makt og timing.

I dette tilfellet dårlig timing.

Jeg skal ganske snart komme tilbake til det, men først litt nødvendig forhistorie. Den tør være kjent for alle som følger Fredrikstad-politikken relativt tett:

Få uker etter innsettelsen av Arne Sekkelsten som byens nye ordfører, ble det kjent at han hadde forhandlet frem utkastet til en sluttavtale med Nina Tangnæs Grønvold.


Det slo ikke akkurat ned som noen bombe, etter at de borgerlige partiene tidligere samme år hadde uttrykt mistillit til kommunedirektøren.

Jakten på etterfølgeren startet, og i midten av mai kom nyheten om at ansettelsesutvalget – ledet av ordføreren – enstemmig hadde gått inn for Inger Hegna blant de 12 søkerne.

Deretter gikk det fort i svingene. Det er bystyret som formelt må ansette en kommunedirektør. Det kunne skjedd i berammet møte 13. juni, men Sekkelsten mente det ikke var noen tid å tape. Utfordringene tårnet seg opp på rådhuset. Derfor valgte ordføreren å tromme sammen til et ekstraordinært bystyremøte 23. mai.

53 bystyrerepresentanter la veien til Gamlebyen og bystyresalen, slik at grunnen kunne redes for Hegna til å ta fatt på oppgavene på rådhuset mandag 3. juni. Hun måtte kjappest mulig på plass for å få lest seg opp på kommunens drift gjennom sommeren, ifølge ordførerens begrunnelse.

Men etter mindre enn én måned i jobb har nå altså den nye sjefen på rådhuset gått i fire ukers ferie. Så hva blir egentlig igjen av det tidsforspranget Sekkelsten fant så viktig?

Kommunen knekker på ingen måte ryggen økonomisk ved å avvikle et ekstraordinært kommunestyremøte. Likevel viser tall Fredriksstad Blad har innhentet at kostnadene beløper seg til drøyt 155.000 kroner. Dette inkluderer:

  • 2.879 kroner i møtegodtgjørelse til hver av de 53 representantene.
  • 1.500 kroner til vektertjeneste.
  • 1.300 kroner til kaffe.
  • I tillegg kommer tapt arbeidsfortjeneste for én representant.

Går man ut i den enkelte virksomhet, i kommunens barnehager, skoler og sykehjem, er nettopp en slik sum mye penger

Går man ut i den enkelte virksomhet, i kommunens barnehager, skoler og sykehjem, er nettopp en slik sum mye penger. Og det er nettopp her de ansatte blir bedt om å snu hver sten for å spare selv det minste beløp.

De samme ansatte som blant annet har fått beskjed om at kommunen har avsluttet ordningen med erkjentlighetsgaver for ansatte med 25 og 40 års ansiennitet for å spare én million kroner i året.

Mot et slikt bakteppe blir signaleffekten ved å ta seg råd til et ekstraordinært bystyremøte ekstra stor– og strekker seg langt forbi de 155.000 kronene.

Bakgrunn: Inger Hegna

  • Inger Hegna er 63 år gammel.
  • Gift og har tre voksne barn – pluss barnebarn.
  • Oppvokst........

    © Fredriksstad Blad


Get it on Google Play