Pera Müzesi’nden Japon dostlara anlamlı bir armağan
Suna ve İnan Kıraç Vakfı kültür kurumlarından Pera Müzesi, önümüzdeki yıl Haziran ayında 20. yaşını kutlayacak… 2003’ten beri kültür, sanat, eğitim ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren Suna ve İnan Kıraç Vakfı, çeşitli düzeylerde kültür hizmeti vermek amacıyla başlattığı geniş kapsamlı girişimini, 2005 yılında bir “müze-kültür merkezi” olarak açılan Pera Müzesi ile sürdürdü. 2007’de girişimin ikinci adımı olarak İstanbul Araştırmaları Enstitüsü kuruldu.
Geçmişi 19. yüzyıla dayanan bir binada hizmet veren Pera Müzesi, çağdaş ve donanımlı bir müze olarak bünyesindeki yaklaşık 12 bin eser, etkinlikler ve yayınlar ile tüm Türkiye’ye ve dünyaya hitap ediyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarını ve bu koleksiyonların temsil ettiği değerleri; sergiler, yayıncılık ürünleri, sözlü etkinlikler, film gösterimleri, öğrenme programları ve bilimsel çalışmalar aracılığıyla kamuyla paylaşan, gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan Pera Müzesi, süreli sergileriyle de dünya sanatının önemli isimlerini ağırlıyor.
İçinde bulunduğumuz yıl, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümü. EKONOMİ Gazetesi KİTAP dergisinin 2023 / Yılın Kurumsal Yayınevi Ödülü’nün de sahibi olan müzede düzenlenen etkinlikler ve açılan sergiler arasında Türkiye ve Japonya arasındaki kültürel köprüyü güçlendiren çalışmalar da bulunuyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı kültür kurumları da 2009’dan beri Japon kültürüne dair birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bunların detaylarını birazdan Özalp Birol anlatacak. Ben burada kataloglardan söz edeyim…
Özalp Birol
Dünya sinemasının önde gelen ustalarından Akira Kurosawa’nın müze yayınları arasında çıkan, sergilenmiş sıra dışı 87 yapıtından oluşan sergi kataloğu; Nihonga resminin büyük ustası, Japonya’nın yetiştirdiği en saygın sanatçı ve bilimadamlarından Ikuo Hirayama’nın 38 resminin bulunduğu Ikuo Hirayama: Türkiye, Doğu'yla Batı Arasında Bir Kültür Kavşağı isimli sergi yayını; Türkiye-Japonya ilişkilerinin başlangıç döneminde İstanbul’u ziyaret eden üç Japon’un; işadamı ve çay merasimi üstadı Yamada Torajiro, mimar, profesör ve ilk Japon mimarlık tarihçisi Ito Chuta ile Budist din adamı, araştırmacı Otani Kozui’nin Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında özellikle İstanbul yaşantılarını bugüne taşıyan “Hilâl ve Güneş. İstanbul’da Üç Japon; Yamada Torajiro, Ito Chuta, Otani Kozui” sergisinin benzersiz katalogları kütüphanemde yerlerini alalı neredeyse 15 yıl oluyor.
16 Ekim 2010........
© Ekonomim
visit website