menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Cari dengede 2 ay üst üste fazla

15 0
13.09.2024

Türkiye’nin cari işlemler dengesi üst üste iki ay fazla verdi. Revize veri­lere göre aylık bazda haziran­da 330 milyon dolar fazla veren cari işlemler dengesinde tem­muzda da 566 milyon dolarla fazla oluştu.

Kümülatif bazdaki cari iş­lemler açığı, uygulanmakta olan parasal sıkılaştırma esas­lı programın etkisiyle ekono­mide giderek artan daralma ile uyumlu biçimde hızla küçüldü. Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi istatistikle­rine göre, geçen yıl ilk yedi ayda 42 milyar doları bulan cari iş­lemler açığı, bu yıl aynı dönem­de ise 16 milyar dolarda kaldı.

Yedi aylık dönemlere göre cari açıkta yüzde 61,8 küçülme ya­şandı. Geçen yıl temmuz sonu itibarıyla 56,1 milyar dolar olan yıllık cari açık, ay sonları itiba­rıyla hızla küçülerek bu yıl ay­nı tarihte 19,1 milyar dolara ka­dar geriledi. Yıllık açıkta bir yıl önceye göre 37 milyar dolardan fazla küçülme gerçekleşti.

Cari açığın ana kaynağı olan dış ticaret açığı; temmuzda ge­çen yılın aynı ayına göre yüz­de 52,7 küçülerek 5 milyar 102 milyon dolara geriledi. Öde­meler dengesi tanımıyla dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre 5 milyar dolardan fazla küçüldü. Temmuz ayla­rına göre toplam mal ihracatı yüzde 13,5 artarak 22 milyar 8 milyon dolara yükselirken, ay­lık ithalatın yüzde 10,2 azala­rak 27 milyar 110 milyon dola­ra gerilemesi açığı küçülttü.

Bu kapsamda, içinde enerji ürün­lerinin büyük ağırlıkta olduğu genel mal ticaretinde ihracat yüzde 11,4 artışla 21 milyar 259 milyon dolar, ithalat ise yüzde 4,8 düşüşle 26 milyar 116 mil­yon dolar oldu, bu kategoride aylık açık geçen yıla göre yarı yarıya küçülerek 4 milyar 853 milyon dolara geriledi. Parasal olmayan altında aylık net itha­latın yüzde 89,1 küçülerek 267 dolar olduğu temmuzda, 18 milyon dolarlık da net transit ticaret geliri elde edildi.

Taşımacılık, turizm, yurt dışı müteahhitlik gibi faaliyetlerin yer aldığı “hizmetler dengesi” kapsamında aylık toplam gelir yüzde 9,4 artışla 11 milyar 805 milyon, giderler yüzde 13,5 ar­tışla 4 milyar 932 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece bu alandaki net döviz girişi yüz­de 6,6 artışla 6 milyar 873 mil­yon dolar oldu.

Geçen yıl temmuzda aylık dış ticaret açığının ancak yüz­de 60 dolayındaki bölümünü kapayabilen net hizmet gelir­leri, bu yıl söz konusu açığın çok üzerinde bir düzeye ulaştı. Ancak bu gelişme hizmet ge­lirlerindeki artıştan çok, dış ti­caret açığındaki küçülmeden kaynaklandı. Temmuzda hiz­metler alanında en yüksek ay­lık net gelir 5 milyar 601 mil­yon dolarla “seyahat” (turizm) kaleminden elde edildi.

Temmuz ayında, doğrudan yatırımlar ve portföy yatırım­ları kapsamındaki gelir-gi­derler ile faiz gelir giderlerini kapsayan “birincil gelir den­gesi”nde 1 milyar 55 milyon dolar net çıkış; işçi dövizi, ki­şisel........

© Dünya


Get it on Google Play