menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Resesyon beklentilerine inat, çok yumuşak iniş

5 0
previous day

Enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlamak, ekonomik istikrar programının en önemli hedeflerinden biri olup, bu bağlamda iç talebin yavaşlatılması ve böylece fiyat baskılarının özellikle talep koşullarına duyarlı olan hizmet sektörü gibi kalemlerde aşağı çekilmesi kritik önemdedir. Ancak son dönemde açıklanan verileri analiz ettiğimde bu yavaşlamanın çok ölçülü bir hızda hayata geçtiğini görmekteyim ki bu durumda enflasyon üzerindeki olumlu etki de gecikecektir.

İç talebin temel göstergesi olan GSYH içerisindeki yerleşik hanehalkı tüketimi, geçen yıl genişlemeci politikaların etkisiyle yüzde13.6 oranında artmıştı. Ancak bu yılın ilk iki çeyreğinde, çeyreklik bazda ortalama yüzde 0.6 oranında büyüme kaydedildi. Yıllıklandırıldığında, iç talepteki büyüme eğiliminin yüzde 2.3’e gerilediği anlaşılıyor. Üçüncü çeyrekte ise ilk gelen veriler, iç talepte sınırlı bir toparlanma yaşanabileceğine işaret ediyor. Özellikle perakende satışlar, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.8 oranında artarken, ikinci çeyrek ortalamasının yüzde 1.9 üzerinde gerçekleşti.

Perakende satışların yüksek frekanslı bir öncü göstergesi olarak, enflasyona göre düzeltilmiş ve mevsim-takvim etkilerinden arındırılmış kredi kartı harcama verilerini hesaplıyorum. Bunun için, haftalık verileri öncü günlük değerlerine enterpole edip, sonra da aylık toplam harcama tutarlarını buluyorum. Bu veriyi, TÜİK’in perakende harcama verisinde kullandığı deflatör ile enflasyondan........

© Dünya


Get it on Google Play