menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yurt dışı çıkış harcı Anayasa’ya aykırı bulunmamıştı

22 0
25.06.2024

Mali İdare’nin hazırladığı ver­gi paketinde kamuoyunun gündemi teşkil eden sıcak başlık­lardan biri yurt dışı çıkış harcının Anayasa’ya uygunluğu meselesi oldu.

Daha önce akademik çevre­lerde yapılan tartışmalar bir anda sosyal medyanın gündemine yer­leşti. Kamuoyuna yansıyan bilgi­lere göre yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL olmasının önerildiği ancak bin veya bin 500 TL olması ve her yıl yeniden değerleme oranına gö­re artırılması yönünde görüş birli­ği olduğu haberleri mevcut.

Daha önce de farklı adlarla alı­nan yurt dışına çıkış harcı, 4705 sayılı kanun ile ülke gündemi­ne girdi. O tarihte, genel gerekçe “ekonomik program çerçevesin­de ihtiyaç duyulan ek malî kay­nağın oluşturulması ve yurt dı­şına çıkışlarda Toplu Konut Fo­nu kesintisi alınmasına ilişkin Bakanlar Kuruluna verilen yet­kinin, adı geçen Fonun kaldırıl­ması sebebiyle uygulanabilirliği kalmadığından, Tasarı ile uygu­lamaya süreklilik kazandırılma­sı” şeklindeydi. Tutar ise 50 ABD doları olarak belirlenmişti. Ka­nuna, “…Uygulamadaki sorunlar nedeniyle yürürlükten kaldırıl­mış olan haraç niteliğindeki bu ödeme çağdaş tüm vergi ilkeleri­ne aykırıdır. Türk vatandaşları­nın seyahat hürriyetlerini kısıt­lıyor, vergi sistemi pratiği ve teo­risi ile uyumlu değildir” şeklinde bir muhalefet şerhi yazılmıştı.

Yaklaşık beş yıl sonra yapılan değişiklik gerekçesinde, mua­fiyetler nedeniyle son 3 yıl veri­lerinin incelenmesi sonucunda, pasaport ile yurt dışına çıkış ya­panlardan yaklaşık olarak 2003 yılında yüzde 15'inin, 2004 yılın­da yüzde 13'ünün ve 2005 yılın­da da yüzde 14’ünün harç ödediği tespit edilmiştir. Harç tutarının........

© Dünya


Get it on Google Play