menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

- 1X -

15 1
tuesday

Geçen hafta sıfırcı başkan Mario Draghi, Avrupa Komisyonu Başkanı’nın istediği raporu açıkladı. Genişlemeci maliye politikası önerdi. Aynı euro geçişi sonrası veya pandemi döneminde ECB’nin yaptığı gibi. ECB de Fed gibi bilançosunu AB ülkelerinin tahvilleri ile doldurmuştu.

Aslında hazinelerinin bütçe açıklarının ucuza finansmanı için literatür tonla makale içerirken maliye politikası para politikasına değil, para politikası maliye politikasına eşlik ediyordu. Sıfırcı başkan döneminde faiz artışına da aynı sebeplerle gitmemişti.

Modern Para Teorisi’ne göre kamu finansmanı için yoktan para yaratılır. Vergi bölüşüm ve yaratılan paranın toplanması içindir. ABD’de şirketlerden asgari yüzde 15 vergi alınmasına yönelik IRS’in taslağı verginin tavana yayılması ve tabana yayılmış olan yükün eşit dağılımı için bir örnektir. Ana akım neoklasik görüş ise denk bütçe için tabana vergiyi zorunluluk görür.

Draghi, raporunda 2. Dünya Savaşı sonrasının 2 katı kadar kamu harcaması, yıllık 800 milyar euro yatırım harcaması yapılması gerektiğini belirtti. GSYİH yüzde 5 kadar ek harcamaya tekabül eden bu rakamı tahvillerle finanse etmeyi söyledi. “Yapmazsak rekabet gücümüz biter” dedi.

Washington ve Pekin Konsensüs arasında sıkışmış AB için özetle "AB Ekonomi Modeli" izlemeliyiz, dedi. Lokomotif Almanya’nın makro verilerindeki bozulmalar sinyal veriyor zaten. Bu genişlemeci maliye........

© Dünya


Get it on Google Play