menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Skal det kun være de rikeste som skal få dø på egne premisser?

11 3
14.11.2024

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tiden er inne for å vedta en utredning av alle etiske dilemmaer og problemstillinger rundt aktiv dødshjelp (eutanasi) og selvbestemt assistert livsavslutning.

Meningsmålinger viser at nærmere 80 prosent av innbyggerne støtter dette, mens Stortinget tier. Her kan man trygt si at de folkevalgte er i utakt med befolkningen.

Les også

Livet ebber ut: – En brutal hverdag

Forleden deltok jeg i en debatt hos Foreningen Retten til en verdig død, i Oslo. Temaet var knyttet til spørsmålet om å la mennesker som vet at de skal dø, og som har uutholdelige smerter, få assistanse til å kunne forlate livet på egne premisser.

Fremskrittspartiet har lenge ønsket en utredning rundt aktiv dødshjelp og selvbestemt assistert livsavslutning. Allerede i 1998 fremmet partiet forslag om dette i Stortinget. Vi tok det inn i vårt prinsipprogram i 2009.

For knappe to år siden fremmet vi forslaget på nytt i Stortinget, sammen med SV og med støtte fra Rødt. Men stortingsflertallet sa nei.

Les også

Uenigheter rundt legalisering av cannabis: – Kan koste samfunnet dyrt

Alt vi ber om, er en utredning – for å få belyst alle etiske dilemmaer, problemstillinger og utfordringer som vil være forbundet med dette.

En utredning er bare nettopp det: en utredning. Den tvinger ikke frem noen ny lov. Vi ser for oss et bredt sammensatt, kompetent utvalg, som også ser til erfaringer fra andre land. De bør utrede forslag for hvordan en slik lov kan innrettes, og reguleres av et strengt lovverk.

Først etter en grundig gjennomgang, høringer og diskusjon, vil det kunne bli aktuelt å fremme et forslag for Stortinget.

Hvis et forslag blir fremmet, går det til komitebehandling, noe som igjen åpner for nye innspillsrunder og høringer. Med andre ord: Ingenting hugges i stein av en utredning.

Fremskrittspartiets ideologiske grunnlag, liberalismen, tar utgangspunkt i at folk selv er bedre i stand til å bestemme hva som er best for seg og sine, fremfor at politikerne alltid skal gjøre det. Frihet til å bestemme over eget liv betyr også at man må sikres retten til en verdig avslutning av livet.

I dag er det flere land som tilbyr eutanasi og/eller selvbestemt assistert livsavslutning. Vi vet at 20-30 nordmenn har reist til Sveits for å avslutte livet ved klinikker der. Slike reiser er utrolig krevende for både den dødssyke og de nærmeste pårørende. Det er........

© Drammens Tidende


Get it on Google Play