menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Det skjer noe magisk når enkeltpolitikere får snakke fritt om surrogati, fri hasj og regnbueflagg

14 1
17.08.2024

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Speil, speil på veggen der, hvem er de mest liberale og konservative politikerne i byen her?

Drammens Tidende kan nå gi deg svar på noe du kanskje ikke ante at du lurte på. Inspirert av Verdisjekken vi gjorde helt tilbake i 2007, har vi stilt kommunestyrets 57 representanter spørsmål om alt fra og aktiv dødshjelp til regnbueflagg og søndagsåpne butikker.

De ble bedt om å svare helt ærlig på hvor de selv står, ikke hva partiet mener. Det ser det også ut til at de har gjort, noe som gjør undersøkelsen ekstra interessant.

Les også

Svarene overrasker: – Noen mener det har gått for langt

Verdisjekken er ikke en vitenskapelig øvelse. Den gir likevel en pekepinn på hvor byens folkevalgte står i noen av de mest aktuelle verdidebattene akkurat nå.

Verdisjekken gir også et godt innblikk i hvem kommunestyrerepresentantene er, som mennesker, og dermed også hvem de potensielt liker å samarbeide med.

Og når vi har samlet de mest liberale og de mest konservative til treff på henholdsvis bar og i Guds frie natur, så har det skjedd nærmest noe magisk. På tvers av partipolitiske skillelinjer skapes det enighet, men også debatt om selve grunnlaget for alt politisk arbeid, nemlig ideologi, menneskesyn og verdier.

Som Venstres Rune Fortun sier:

– Jeg engasjerte meg ikke i politikken på grunn av plantegninger og gesimshøyder.

Slik har vi gjennomført Verdisjekken 2024

Drammens Tidende har spurt alle de 57 representantene i Drammen kommunestyre om hvor de står i aktuelle verdispørsmål.

Verdisjekken er inspirert av en tilsvarende undersøkelse Drammens Tidende gjorde i 2007, i det daværende bystyret.

Undersøkelsen ble gjennomført før sommeren.

Representantene ble informert om at svarene ikke ble behandlet anonymt, siden poenget er å vise hva hver enkelt mener. Og de ble bedt om å svare hva de selv mente, ikke ut fra det partiet har vedtatt.

Temaene som ble valgt ut var: legalisering av cannabis, utvidelse av abortgrensen, surrogati, flagging med prideflagg på skolene i Drammen, skjenketidene i Drammen, søndagsåpne butikker, kjønndnøytrale toaletter, aktiv dødshjelp, økonomisk støtte til trossamfunn, og bar overkropp i det offentlige rom.

Også for oss velgere er det interessant å høre politikere fra samme parti stå på hver sin side i debatten om fri hasj og surrogati.

Det er også interessant å vite at ordfører Kjell Arne Hermansen (H) er blant de mest konservative, både i eget parti og kommunestyret, mens gruppeleder Kristin Surlien (H) er langt mer liberal. Det er ikke unaturlig at det påvirker diskusjonene dem imellom.

Verdisjekken viser at politikerne fordeler seg helt annerledes i verdistandpunkt, eller det valgforskerne kaller moral-etiske spørsmål, enn i saker på den tradisjonelle høyre- og venstreaksen.

Ofte går skillene tvers gjennom partiene.

Grafikken under viser hvordan kommunestyrets politikerne fordeler seg på de forskjellige verdispørsmålene:

Du finner både forkjempere og motstandere av narkoliberalisering i de fleste partier. Vår verdisjekk viser likevel at det er en overvekt av rusliberalere i SV og Venstre.

Muslimer og kristne med tilhørighet i venstreliberale partier har gjerne mer til felles med politikere i de mer høyrekonservative partiene når spørsmål om abort, pornografi og homofiles rettigheter debatteres.

Denne enigheten på tvers av partigrensene er i seg selv en viktig demokratisk verdi.

Åpenhet om grunnleggende verdispørsmål bidrar til å dempe polarisering og øke forståelsen mellom politikerne, selv om de representerer ulike partier. Derfor ser vi ofte at det kan oppstå både vennskap og søt musikk på tvers av........

© Drammens Tidende


Get it on Google Play