Bør ikke overraske noen at folk protesterer
Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Når kommunalsjefen for skole og barnehager lager en kuttliste med hele seks skoler, ber han om bråk.
Vi har sett det de siste ukene etter at Drammens Tidende avslørte de første nyhetene om skoler i faresonen; foreldre, barn og besteforeldre som har dannet aksjonsgrupper og gått i protesttog. Mange av dem er innbyggere som vanligvis ikke bryr seg om lokalpolitikk, men som kanskje har full oversikt over vippestatene i USA. Så rammer imidlertid lokalpolitikken dem midt i hverdagen.
Ikke siden aksjonen mot bompenger har vi vært vitne et like stort og folkelig engasjement.
1.200 drammenselever står i fare for å miste skolen sin. Dette påvirker enda flere tusen innbyggeres hverdagslogistikk og begrunnelse for å bo akkurat der de bor. Det koster ikke nødvendigvis så mye i kroner og øre om barna må skifte skole, men for mange vil det gjøre hverdagslogistikken umulig. Og skoleveien utrygg.
Frustrasjonen som nå kommer til uttrykk, blir ofte avfeid som bare følelser. Vi hører det både fra kommuneadministrasjonen og politikere. De vil ha mer fokus på egne excelark, og kritiserer Drammens Tidende for å la oss forføre av aksjonsgruppenes engasjement og alternative fakta.
Få medier har imidlertid skrevet så mye om dårlig kommuneøkonomi og sitert kommunedirektører på behovet for kutt, enn Drammens Tidende. Og vi har forklart i det vide og brede om årsakene til at det må spares. Både i kommunen generelt, og i skolene spesielt.
Les også
Derfor kuttes det i drammensskolene
Men når det foreslås såkontroversielle tiltak som vi har sett de siste månedene, som fylkeskommunens nedleggelser av busslinjer og kommunens forslag om å legge ned skoler, bør det ikke overraske noen at folk reagerer. Og engasjerer seg.
Det vil bli stilt spørsmål om faktagrunnlag, om lovlighet, om begrunnelser, og helthetsperspektiv. Og folk vil gå i fakkeltog. Noen er mer på hugget enn andre. Dette er også en viktig del av demokratiet, samfunnsdebatten, og dermed nyhetsbildet.
I denne fasen av debatten vil det florere med påstander, og interesser. Alle har en agenda, enten det er snakk om kommunedirektøren, fagforeningene, politikerne eller foreldreaksjonistene. Så skal vi i pressen gjøre så godt vi kan for å stille de kritiske spørsmålene, speile engasjementet og sjekke fakta.
Vi mener det også er grunn til å stille spørsmål omkommunens faktagrunnlag gir et godt nok svar på hvilke kostnader skolenedleggelsene vil påføre drammenssamfunnet og byen på kort og lang sikt.........
© Drammens Tidende
visit website