menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Jeg husker godt følelsen da jeg fikk nøkkelen til den første boligen jeg kjøpte som 21-åring

10 1
24.09.2024

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å kjøpe sin aller første bolig er en stor avgjørelse som gir de aller fleste sommerfugler i magen.

Tenk å komme hjem til noe helt eget! Men det å komme inn på boligmarkedet kan være utfordrende – spesielt for de unge.

Det første steget inn på boligmarkedet er i seg selv krevende, og med økte renter og dyrtid, som vi står i nå, blir det ikke lettere. I juleinnspurten i 2023 overrasket Norges Bank økonomer med sin fjortende renteøkning – og den settes ikke ned med det første. Det er et ulendt økonomisk landskap å navigere seg i der ute – som krever sitt.

Pengene dine

Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.

Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til meninger@dt.no.

I tillegg er det utfordringer i selve boligmarkedet. I august kunne vi lese i Nettavisen at Prognosesenteret venter en dramatisk prisøkning på grunn av boligmangel. Vi må helt tilbake til 1946 for å finne en lignende situasjon. Når det er mange kjøpere, er det de som er mest kapitalsterke som vinner. Det blir dermed ikke lettere å kjøpe sin første bolig.

Jeg husker godt følelsen da jeg fikk nøkkelen til den aller første boligen jeg kjøpte som 21-åring.

Les også

Kutter 48 årsverk: – Ventet i det lengste

Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Det å betale ned på en egen bolig, rett og slett være boligeier, var stort for meg. Jeg var heldig og hadde foreldre som kunne hjelpe meg med egenkapitalen. Det er det ikke alle som har.

Regjeringen har vedtatt i boliglånsforskriften at du i dag må ha 15 prosent egenkapital for å få boliglån. Det må være enten i oppsparte midler eller som dekkes inn med sikkerhet i annen eiendom.

Vi ser også at mange unge ikke klar over at faktorer som det å eie bil, ha billån, kredittkort, forbrukslån, studielån eller å ha barn kan påvirke hvor mye du kan få i boliglån. I tillegg må boliglånssøkere tåle en renteøkning på 3 prosent.

Det er en kjent sak at alle disse kravene kan stikke kjepper i hjulene for unge som vil inn på boligmarkedet, og når boligene blir dyrere og dyrere, blir det enda vanskeligere å spare opp nok. Venstre har tatt til orde for å senke egenkapitalkravet for de unge til 10 prosent, men det gjenstår å se om det blir........

© Drammens Tidende


Get it on Google Play