Bilişsel davranış
İnsanları rahatsız eden ‘şeyler’ değil onlara verdikleri manalar, ifadelerdir. Sizin kabullendiğiniz başkalarınca kabullenilemeyebilinir elbet; saygı duymamız gerekir.
İyi bir empatist olabilmenin yolu, kendini evveliyatında kabullenebilmeyi öğrenilmesidir. Bilişsel terapinin öncülerinden Epiktetos der ki; “mutluluk ve özgürlükte neyi kontrol edip neyi edemeyeceği” bizde değildir. Fiziksel ruhsal olarak her birimiz farklı olduğumuzdan ne şekilde tepkimelerle karşılaşacağımızı her zaman bilemeyiz.
Bilmeliyizdir ki; “danışan kadar semptom, terapist kadar da kuram vardır.” Otomatik düşüncelerden arınarak kendini geliştirebilen insanlarda daha çok hayata bağlanma ve pozitif yönden iyi gelenleri keşfetme arzusu yoğundur.
Kişinin tüm ilişkilerini kabul eden terapötik ilişkiyi daha iyi yorumlamalı ve tanımlayabilmeliyizdir. Sık sık kendimizi tanımamıza yardımcı olacak psikolojik eserler okuyarak bilgilenmeliyiz.
İnsanın karakterize şekillenmesinde çocukluk deneyimleri, trawmalar, aile geçmişi olumlu-olumsuz deneyimler, eğitim,........
© Dikgazete.com
visit website