‘Değişim kurultayı’, tüzüğü gerçekten değiştirebildi mi?
CHP, “değişim kurultayı”nı topladı. Ana hedef, tüzükte duyulan rahatsızlıklar ve tüzüğü özgürleştirecek, şeffaflaştıracak değişikliklere gitmekti.
Size kurultayla ilgili vereceğim yanıt hiç de doğrudan ve kolay olmayacak. Ben diğer sanatçı meslektaşlarımdan farklı olarak Atatürk’ün partisinde siyaset yapmayı seçmiş bir insanım. Öte yandan bir sanatçı olmanın da getirdiği ek dürtülerle eleştirel tavrım tabii ki ayakta. Yeni bir demokratik tüzük savaşını en yoğun şekilde veren kişilerden biri oldum. Hazırladığımız “Dijital Demokratik Devrim Tüzüğü” (D3), partinin her katmanından değerli üyelerin görüşleri ile daha da güçlendi.
Fakat geçen hafta hazırlanan tüzüğün tarif ettiğimiz demokratik yapıyı tam yansıtmadığını söylemem lazım. Eksikleri, uygulanan yöntemlerin nerede takıldığını kısaca anlatacağım ancak bu, CHP’ye olan inancımı ve desteğimi değiştirmeyecek.
İyi niyetlerle başlayan bir yenileşme arayışı, yapısal değişimlerden uzak bir çaba olarak kaldı. 13 Temmuz 2023’deki makalemde korkumun, bu görevin, partinin yerleşik statükosuna, örgütün gelenekselleşmiş tutucu ellerine teslim edileceği olduğunu yazmıştım. Birkaç hafta önce, başarılı genel başkan Özgür Özel ile makamında yaptığım görüşmede, kendisine bu endişemi hatırlattım. Partinin demokratikleşmesindeki samimi arayışlarına inandığımı ancak bunu kaleme alacak parti içi güçlerin aynı duyguları paylaşmalarının zor olduğunu iletmiştim.
Komisyonda öne çıkanlar, 81 ilin başkanları. İl başkanlığı parlamentoya giden yolun en köşeli taşlarından biridir. Dolayısıyla genel başkana bağımlı bir kadro yapısının sağlam bir blok olarak parti içi iktidara oturması ve has mensuplarını şık parlamenter koltuklara yerleştirmesi, yerleşik düzenin yıllardır bilinen standart senaryosu.
Komisyonda, yıllardır yapıcı eleştiriler getiren hukukçular, STK’ler ve parti içi muhalefet olmalıydı. Ama olamadı.
Bir tüzüğün parti içinde demokrasi açısından önemi, her sıfat için adaylığa soyunanların bunu yapabilecek fırsatı bulabilmeleridir. “Yeni” tüzükte her ne kadar madde 51 fıkra 4’te, “Çarşaf liste esastır” dense de hemen altında kongre veya kurultay karar verirse delegelerin onda birinin teklifiyle blok listeye geçilebileceği yazıyor! Aynı şekilde, her ne kadar genel başkan Özgür Özel yüksek sesle........
© Cumhuriyet
visit website