KUTADGU BİLİG VE SİYASET ÜZERİNE
Edebiyat Fakültesi yıllarımdan bu yana üzerimden etkisi hiçbir zaman geçmeyen ve zaman zaman dönüp dönüp baktığım şaheserler var.
Göktürk Yazıtları (Orhun Âbideleri), Mani, Kıpçak Metinleri, Dîvân-ı Lügat’it Türk, Atabet’ül Hakâyık, Kutadgu Bilig, Dede Korkud Hikâyeleri, Papamkara ve Kalyanamkara Hikâyesi, Kelile ve Dimne, Hz Mevlâna’nın Mesnevisi, Yunus Emre Divanı, İbni Haldun Mukaddimesi bunların başında gelir.
Her birini ayrı ayrı dört yıl boyunca okuyup inceleme fırsatı bulmuştum fakülte hayatım boyunca.
Elbette başta Türk Edebiyatı’nın her dönemi olmak üzere Arap, Fars, Fransız, İngiliz, Alman, Rus ve Dünya edebiyatının çeşitli örneklerini de okuyup inceleme fırsatı buldum..
Bugün sizlere sözünü edeceğim eser, Kutadgu Bilig..
Kendimi bildim bileli bu âbide eser, bir dil ve özellikle edebiyat şaheseri olarak Edebiyat Fakültelerinin Türkoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri’nde okutulur, incelenir, öğretilir..
Mutluluk Veren Bilgi anlamına gelen Kutadgu Bilig, edebiyat, siyaset, devlet ve devlet yönetimi gibi birçok alanda Türk dünyasında önemli bir yere sahiptir..
11. Yüzyılda Balasagunlu Yusuf Has Hâcip tarafından Karahan hükümdarı Tabgaç Buğra Han’a sunulmak üzere yazılmış, devlet yönetiminde adalet, hukuk, akıl ve bilginin önemine vurgu yapan Siyasetnâme türünde bir eserdir..
Aynı zamanda bir Nasihatnâme’dir.
Mesnevi şeklinde manzum olarak kaleme alınan eser, devletin ve devlet yöneticilerinin nasıl olması gerektiğini, bir devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini anlatır..
Gelin eserden birkaç alıntı yapalım..
“Ey hükümdar, şu üç işe çok seçkin kimseleri ara ve bu işleri onlara ver.
Bunlardan biri kadıdır, halka faydalı olabilmesi için, onun çok temiz ve takva sahibi olması lâzımdır.
İkincisi hükümdara vekâlet edecek olan kimsedir, halkın huzur ve saadetle yaşaması için, bunun dürüst ve güvenilir bir kimse olması şarttır.
Üçüncüsü........
© Antalya Son Haber
visit website