menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

For naturområdene som berøres, er tapet nesten hundre prosent

12 69
17.07.2024

Skribent

Vindkraftbransjen er på offensiven igjen. Godt hjulpet av utenlandsk kapital og en tvilsom fortelling om kraftmangel og «grønt» skifte, blir et hundretall prosjekter med storstilt naturødeleggelse forsøkt gjennomført.

Publisert: 17. juli 2024 kl. 06:35 Oppdatert: 17. juli 2024 kl. 06:35

Du leser nå en kronikk. Den uttrykker innsenderens mening.

I Trøndelag er det lansert nye vindkraftverk i Heim kommune og utrolig nok på Fosen. Over hele landet pågår det kampanjer for å lokke og true kommunestyrene til å selge fjell og heier. Det er bra at kommunene har vetorett, men det er også et tveegget sverd. Lar de seg overtale og sier ja, er det knapt noen instans som kan eller vil tale naturens sak. Er det bare opp til lokalbefolkningen? Er statsforvalterne og miljømyndighetene mest opptatt av å stoppe menigmanns småsynder? Hvem gjelder naturmangfoldloven for?

Stein Arne Sæther Foto: Adresseavisen

Godt skodde utbyggere, hjulpet av velbeslåtte interesseorganisasjoner og statsapparatet gir skikkelig feige lag. Fritidspolitikere med ansvar for en slunken kommunekasse skal ha god ryggrad når det lokkes med millioner. Skal virkelig norsk kommuneøkonomi reddes av å bruke opp naturen?

I Finnmark er det dramatisk. NVE har mottatt 25 prosjektplaner og går videre med et knippe av dem. Samiske reinbeiter og mye av landets mest urørte natur skal ofres for å sørge for at Melkøya kan eksportere flytende naturgass til Europa med elektrisk kraft.

Nå trues også «min bakgård». Nordic Wind, deleid av sveitsisk kapital (i det landet vil de ikke ha vindkraft), har kastet sine øyne på fjellområdet mellom Vanvikan og Leksvik, i tillegg til Storknuken i Mosvik. Mellom Storvatnet, Munken og Kjerringklumpen, der jeg i over 60 år har hatt fantastiske naturopplevelser, der mine oldeforeldre sto for datidens naturbruk med beitende krøtter og bygging av seterbuer, kan det komme 50 til 60 turbinmaster med en høyde på opptil 250 meter og et nett av veier med riksveistandard. Støy, skyggekast, fugledød, iskast, lysblink, havarifare og forurensing er med på kjøpet.

At skogen av turbinmaster vil bli godt synlig fra Trondheim og vil ødelegge konturen av de såkalte Fosen-alpene, er ikke i seg selv det største problemet, men vil for mange være en konstant og pinefull påminnelse om at et av byens fineste nære naturområder er tapt for all overskuelig framtid. Avgått helseminister Ingvild Kjerkol har blitt leder av energi- og miljøkomiteen og satte seg umiddelbart på fanget til Fornybar Norges Åslaug Haga. Stadig gjentar Kjerkol lobbyorganisasjonens forsøk på tåkelegging.

– Hvis de fleste i Heim ønsker vindkraftutbygging, må vi revurdere partiets holdning

På Dagsnytt........

© Adresseavisen


Get it on Google Play