menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Muhtarların mali ve hizmet sorunları için çözüm önerisi

18 0
22.01.2025

Muhtarların; mahalle veya köy halkına hizmet için, imece ve harçlar dışında bir gelirleri yok. Zamanında ve yerinde hizmet yapabilmeleri için ellerinde bir bütçeleri olması gerekir. Belediyeler düzenli aralıklarla muhtarlara ayni yardım yapmaktadırlar, Bu ise Belediyelerin, Sayıştay incelemelerinde tazmin veya kamu zararıyla karşılaşmalarına neden olmaktadır.

Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan mahallelerde devletin oradaki temsilcisi olarak görülen ve çoğu mahallede kanaat önderi olarak faaliyet gösterebilen muhtarların bu mağduriyetlerinin giderilmesi aciliyet arz etmektedir.

4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanun'un 20'nci maddesinde; "Mahalle muhtarları ve ihtiyar heyetleri tarafından görülecek hizmetlere karşılık olarak iş sahiplerinden harç alınır ve alınan harç miktarı, evrak ve vesikalar üzerinde gösterilir." hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanun'un 21'inci maddesinde; "Harçlar münhasıran muhtarlara aittir. Muhtarlık işlerinin tedviri için lüzumlu kira, ısıtma, aydınlatma, hademe ücreti gibi masraflar bu harçlardan ödenir." denilerek, muhtarlık işlerinin yönetilmesinde kira, ısıtma, aydınlatma, hademe ücreti gibi zorunlu giderlerin bu harçlardan ödeneceği belirtilmiştir.

Diğer yandan, 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası'nın 1'inci maddesinde;

"Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 14.750........

© 12punto