menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Seçmen davranışları, popülizm ve Yapay Zekâ

14 0
18.12.2024

Seçmen davranışlarına ilişkin araştırmalar; iktisadi, siyasi, kültürel, toplumsal, ideolojik, psikolojik, sınıfsal boyutlarıyla siyaset biliminin çok önemli bir alanıdır. Her seçimden sonra bu tartışmalar öne çıkar. Seçmenlerin neye göre oy verdikleri, oy verme davranışı üzerinde en çok neyin, nelerin etkili olduğu üzerinde uzun uzadıya yorumlar yapılır.

Son yıllarda gerek ülkemizde gerek batıda, seçmenlerin oy verme davranışları üzerine yapılan tartışmalarda, ekonominin etkisine ilişkin, şimdiye dek yaygın olarak benimsenen genel kabuller, eğilimler, önceki yıllara oranla daha fazla sorgulanmaktadır. “Acaba, ekonomik durumun seçmen davranışları üzerindeki etkisi, eskiden olduğu kadar yüksek değil mi?” sorusu daha fazla sorulmaktadır.

Türkiye’de ekonominin durumuna karşın, seçmenlerin genel seçimlerde sol partileri iktidara taşımaması, iktidarın ekonomi karnesi kırıklarla dolu olduğu halde halen yüzde 30 bandında oy alması, ABD’de başkanlık seçimlerinde ekonomiyi öne çıkaran Demokrat aday Kamala Harris’in seçimi kaybetmesi, Avrupa’da merkez sol partilerdeki erime, bu kapsamda ilk akla gelen örneklerdir. Bunları daha da çoğaltabiliriz elbette.

Seçmenlerin şüphesiz ekonomiye ilişkin gündemleri önceliklidir, belirleyicidir. Fakat bunun yanında başka gündemleri de vardır. Seçmenlerin büyük bölümü için, ekonomi ilk sırada olmakla birlikte, başka unsurlar da öne çıkar. Konjonktür etkilidir. Güvenlik kaygıları etkilidir. Demokratik talepler, hukuk devletine, özgürlüklere........

© 12punto


Get it on Google Play