11-17 Kasım Resmî Gazete
Resmî Gazete’de 11-17 Kasım arasında yayımlanan TBMM, Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin çıkardığı kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuat arasından özet gelişmeleri paylaşıyorum.
9124 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar yürürlüğe kondu. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlar için asgari 100 Milyon TL ve diğer yatırımlar için 2 Milyar TL tutar belirlendi. Destek kararı Cumhurbaşkanı tarafından verilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 509 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 573 sayılı tebliğ yayımlandı. Gider pusulaları ve müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda düzenlenebilmesi sağlandı. İnşaat Demiri İzleme Sistemi zorunluluğu olanlardan satış hasılatı 1 Milyon TL ve üzerinde olanlara e-irsaliye zorunlu hale getirildi. 1.1.2025 itibariyle toplam 3 Bin TL ve üzerinde olan faturaların e-Arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunlu hale getirildi. 1.1.2026 tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın tüm faturalar -Arşiv fatura olarak düzenlenecek.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından (2024/3 E. Ve 2024/9 K.) mükelleflerin birden fazla sebepten dolayı özel esaslara tabi mükellefle kapsamına alınması halinde her bir sebep yönünden ayrı bir idari işlem tesis edildiğinin ve dolayısıyla her bir işlem için ayrı ayrı davalar açılabileceği, bunun bir derdestliğe neden olmayacağına karar verildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayınlandı. AR-GE harcamaları dahil toplam yatırım tutarının en az 1 milyar lira TL olması gerekliliğine ek olarak öz kaynak tutarının en az 50 milyon TL olması şartı ve teşvik belgesi kapsamındaki faiz desteği yatırımcı lehine esnetildi.
Anayasa Mahkemesi hükümlünün hapishanede insani yaşam şartlarına ilişkin kötü koşulların giderilmesi için İnfaz Hakimliği’ne yaptığı başvurunun hakimlik tarafından görev alanına girmediği gerekçesiyle reddedilerek hükümlünün çaresiz çözümsüz bırakıldığı için 100 bin TL manevi tazminat talebine ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme; infaz hakimliklerinin hapishanede infazın her yönüyle geniş şekilde yetkili olduğu yönündeki geçmiş kararlarına paralel bir karar vermiş oldu.
Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak adlandırılan ve kanun yapımı tekniği itibariyle bir torba yasa olan 7531 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM tarafından 7 Kasım 2024’te kabul edildi ve 14 Kasım 2024’te Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 9. Yargı Paketi ile;
-İcra ve İflas Kanunu’nda elektronik ihale usulü değiştirildi. Yeni düzenleme ile asgari teklif oranı binde 1’den binde 5’e yükseltildi. Eski usulde ihale bitimine son on dakika yapılan yeni teklif ile ihale süreci tek seferlik on dakika uzuyordu. Bu durum son saniye en yüksek teklifi sisteme ileten ihale katılımcısının adaletsiz şekilde ihaleyi kazanmasına sebep oluyordu. Yeni düzenlemede son on dakikada gelen teklif ihaleyi üç dakika uzatacak ve her yeni teklif geldiğinde ihale toplamda 1 saate kadar üçer dakika uzayacak. Ayrıca Adalet Bakanlığı bu süreyi değiştirmede yetkili kılındı. Böylelikle uygulamada sorun çıkması halinde yeni bir yasaya ihtiyaç duymadan bakanlık yönetmelik değişikliği ile sorunu çözebilecek. Ayrıca İcra........
© 12punto
visit website