menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Madem anlaşılmıyor, iyice karmakarışık yapalım…

124 10
previous day

Trump’ın başkan seçilmesi durumunda, ABD ve genel olarak Batı’nın odağını Çin’e çevireceğine ilişkin projeksiyon ya da Harris’in seçilmesi durumunda Ukrayna’nın arkasında durmaya devam edeceği, ton farklılıkları olsa da her iki liderin İsrail’i savunmaya devam edeceği kestirmeleri,

tek merkezli dünya ‘tiryakiliğinin’

toptancılığına yaslanıyor…

Trump’ın Ukrayna savaşını gerçekten ve aniden kesip atmasının, örneğin Avrupa, İngiltere, Karadeniz ve bağlantılı jeopolitiğin üzerindeki etkilerinin

Batı’nın işine gerçekten yarayıp yaramayacağı

ölçülüp biçilmeden bu denli indirgemeci akılların kurulması

ağır kazalara

neden olabilir?

Amerikan nişancılığının Çin’i hedefe oturtması da öyle; Washington’da iki adayın herhangi biri bu kadar kesin nişancılığa sahip mi?

İsrail’in Batı için vazgeçilmezliğinin artık Amerika’daki güçlü lobisiyle sınırlı olmadığını, Ortadoğu’da İsrail’e ihtiyacı anlamış olmalıyız…

Avrupa’nın da koçbaşıdır İsrail ve Çin’e karşı muhakkak tutulması gereken bir ‘bunker’dir. Bunker hem sığınak işlevi görür hem lojistik. Tek başına savunma işlevini karşılayamaz, düşmanı durduramaz. Bu yüzden tüm çevresinin de tahkim edilmesi, uysallaştırılması gerekir…

Ukrayna-İsrail-Tayvan

çizgisini esasen çok kutuplu dünya cephelerinin ana mevzileri olarak anlamaya eğimliyiz, doğrudur, ama “işaret yerleri/semboller” olarak da anlamalıyız. Başından beri “atan dikiş yerleri” olarak anlatmaya gayret ettik ama ancak yırtılma olduğunda biçilen kumaş belli olacak…


KORKUNUN DAYANILMAZ DAVETİ…

Trump ve Harris arasındaki fark şu; Birincisini izah ederken ilk dönemine çok fazla bağlayıcı atıf yapıyoruz. Bazıları gerçekten sabittir. Örneğin İsrail; eğer o seçilirse, Ortadoğu’ya bakarken elimizde bir kılavuz olacağı söylenebilir…

Amerikan iç politikasında da bu türden Trump ezberleri işe yarayabilir. Mesela ekonomi politikaları. İşe yarayabilir derken, ilk dönem yaklaşımlarıyla aynı olabilir. İşe gerçekten yarar mı başka bir şey. Göreceğiz…

Kimi uzmanlar 2’nci Trump döneminin daha tehlikeli........

© Yeni Şafak


Get it on Google Play