menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Eski Türkler çekik gözlü müydü?

20 9
06.11.2024

Prof. Dr. Semih Güneri yazdı…

“…Beğenirsiniz, beğenmezsiniz. Kimse atasını seçme lüksüne sahip değil…”

Başta söyleyelim. Türkçe konuşan halkların anayurdu Sibirya’daki en eski Türk tipi ‘Türk-Altay Fenotipi’dir. Türk-Altay Kuramı’nın önerdiği bu terminolojinin ardında sayısız maddi veri bulunmaktadır. Klasik Türk Dönemi-II (Göktürk)’den en eski çağlara kadar Türk-Altay halklarının antropolojik tanımlamasıdır. Mongoloid özellikler yansıtan çekik gözlü Kuzey Asya insanıdır. Bu, kafamızdan uydurduğumuz bir tanımlama değil, otuz yıllık aktif arazi ve masa başı çalışmalarımız boyunca okunan binlerce sayfa makale, kitap, belge, rapor, incelenen sayısız antropolojik malzeme, edinilen deneyim ve bilgi birikimi süreçlerinde belirginleşmiş bir durumdur. Bilimseldir. Yayınlarımızda yer aldığı ilk günlerde (hatta bugün bile) yok “…Türk insanı melez olur mu…”, yok “…çekik gözlü olur mu…”, türünden kimi duygusal tepkiler duyduk. Beğenirsiniz beğenmezsiniz. Kimse atasını seçme lüksüne sahip değil. Bu kadar basit. Duygusal tepkileri de kışkırtan aslında seksen yıllık yalan-yanlış sözde ‘akademik’ yayınların içeriğindeki ifadelerdir. Bugünkü yazımın hedefi de, Bahaeddin Ögel, İbrahim Kafesoğlu ve onların takipçileri diğerlerine ait yalan-yanlış iddialardır. O iddialar, en eski Türk halklarının antropolojik yapısının Europoid/Avrupalı özelliklere sahip olduğu yönündedir. Ve o iddiaların arkasında hiçbir bilimsel veri yoktur.

Nedir bu ‘Türk-Altay Fenotipi’? Türk-Altay Fenotipi’ni temsil eden kafatasında yüz ağırlıklı olarak Mongoloid özellikler gösterir. Görece biraz daha uzundur. Alın (os frontale) kemiği düz değil kavislidir. Alın kemiğinin (os frontale) burun kemiği (os nasale) ile birleşip döndüğü göz ekseni üzerindeki burun girintisi (satura frontonasalis) derindir. Burun bazı hallerde uzuncadır. Karga burun özelliği nadiren de olsa görülür. Dağlık Altaylarda karga burunlu tipler hâlâ yaşamaktadır. Elmacık kemikleri (os zygomaticum) ve onların iki yanda devamı olan şakak kemiklerinin (os temporale) uç parçaları beyaz insan tipine göre daha açıktır. Yüksektir. Bu bir tipik Mongoloid kafatası özelliğidir. Üst ve alt çene kemikleri (os maxillae ve os mandibulae) genellikle ileri çıkıktır.

“…Türk-Altay Fenotipi bölgede 24,000 yıllık Üst Paleolitik Mal’ta Çocuğu’undan beri bulunmaktaydı…”

Teknik olarak ‘Türk-Altay Fenotipi’, Rus meslektaşlarımız tarafındnan tanımlanan “mezo-brachy crany mix” ile eşdeğer bit tanımdır: Tam olarak karşılığı “Southern Eurasian Anthropological Formation”dır. Bu, Mongoloid özellikleri ağır basan insan tipidir. Buna rağmen fenotipin genel olarak, MÖ 4. binlerde Altaylar coğrafyasına göç eden beyaz insanlar (Afanas’yev) ile yerli Altaylı halkların kaynaşması sonucu oluştuğu düşünülür. Oysa Sayan-Altay coğrafyasında sırasıyla Son Üst Paleolitik (Mal’ta çocuğu), Neolitik-Eneolitik Proto-Okunyevliler, Okunyevliler, Karasuklular, Tagarlılar, Taştıklılar, Göktürkler antropolojik olarak Türk-Altay Fenotipi ile temsil ediliyordu. Antropolojik araştırmalar bize bu ilginç sonucu veriyor.

Diğer taraftan, MÖ 4. Binlerde bölgeye intikal eden Afanas’yev kültürünün beyaz insanları MÖ 3. binin sonunda yerli halklar arasında asimile olmaya yüz tutmuştur. Bu tarihlerden sonra Altaylar kültür coğrafyasına hâkim olan insan tipi Türk-Altay Fenotipi’dir. Türk-Altay Fenotipi bölgede 24,000 yıllık Üst Paleolitik Mal’ta Çocuğu’undan beri bulunuyordu. Dolayısıyla bu tip, belli bir tarihten itibaren “beyaz”/Europoid ile Mongoloid tipin karışımı (mix) sonucu oluşan yeni bir tip o-la-maz. Bu, Türk-Altay Kuramı içinde en güçlü hipotezlerden biridir.

“…Yerli Sayan-Altay kültürleri içinde “beyaz”/”Europoid” antropolojik veriye rastlanmış değildir…”

Eski Türkler neden “beyaz”/Europoid olsunlar? Türkiye’den, Bahaeddin Ögel, İbrahim Kafesoğlu gibi İslamiyet öncesi Türk tarihi yazarlarının Sayan-Altay Türklerini tanımlarken ısrarla........

© Veryansın TV


Get it on Google Play