“Su”yu yönetebiliyor muyuz?
Tamamen ika edilemeyen bir kaynak olan su; yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biridir. Su; hayatın ve canlıların kaynağıdır.
Güvenli içme ve kullanma suyuna erişim insan sağlığı ve özelliklede çocuklar için bir lüks değil temel bir ihtiyaçtır.
Kentlerde gerçekleşen nüfus artışına, çarpık kentleşmeye, küresel ısınmaya, sanayileşmeye ve tarımsal kullanıma bağlı olarak su talebi artmakta ve bu durum temiz içme suyu kaynaklarına baskı oluşturmaktadır. Bu riski azaltmanın yolu mevcut kaynakların verimli kullanılmasından ve suyun yönetilmesinden geçmektedir.
Bütün canlılar ve sektörlerin taleplerini dikkate alarak su kaynaklarının optimum faydalı kullanımlarını sağlayacak ve olumsuz etkilerini kontrol altına alacak politik geliştirme, planlama, kalite koruma, yatırım, izleme, izin verme, denetim, yaptırım ve koordinasyon faaliyetlerinin bütünüdür, “su yönetimi”.
Suyun tek bir damlası bile israf edilmeden çevre ile uyumlu olacak şekilde etkin kullanımının sağlanmasıdır, “sürdürülebilir su kullanımı”.
Bu kapsamda su tüketim oranlarının azaltılmasında suyun etkin ve yeniden kullanımına ilişkin yöntemlerin belirlenmesi ve sürdürülebilir su yönetimi için su tasarrufu modellerinin geliştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir.
Su kaynaklarının yönetiminde en önemli husus; su kaynaklarını korunması ve su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasıdır.
22 MART DÜNYA SU GÜNÜ
Su ve sanitasyon krizlerine dikkat çekmek ve bu konuda global harekete geçilmesini teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler Su Birimi (UN-Water) tarafından koordine edilen bir BM etkinliğidir.
2024 Dünya Su Günü Teması “Barış için sudan faydalanmak” temasıyla başlıyor ve bu, suyun küresel barış, istikrar ve refah üzerindeki kritik rolüne dikkat çekiyor.
ÜLKEMİZ SU ZENGİNİ Mİ? YOKSA SU FAKİRİ Mİ?
Zenginlik, fakirlik; nüfus, su oranından çıkan sonucun farklı şekillerde değerlendirilip ülkelerin veya bölgelerin su zengini veya su yetersizliği olarak sınıflandırılmasıdır. 25 Mart 2024 itibariyle ülkemiz nüfusu: 85 milyon 372 bin. Tam olarak bilinmese de ülkemizdeki mülteci, göçmen yaklaşık 15 milyon kabul ettiğimizde ve sürdürülebilir su miktarımız, potansiyelimiz: 112 milyar metreküp hesaplarımızda kullandığımızda;
Nüfus 85 milyon iken, kişi başına düşen su miktarı: 1317 metreküp,
Nüfus 100 milyon iken, kişi başına düşen su miktarı: 1120........© Türkgün
visit website