Türk bayrağı bir cezalandırma aracı mıdır?
Diğer
29 Aralık 2023
Türkiye devletini nasıl bilirsiniz, diye sorsalar; siyasal / toplumsal / bürokratik hatalarının üzerine yeni hatalar ekleyen, ‘geçmişinden ders al, yüzleş, özür dile, maddi-manevi kendi yarattığın yaraları sar, bir yerde bir hata varsa onu da sarmalayarak, anlayarak çöz’ taleplerini duymayıp üzerine yeni yeni ayıplar, yeni yeni hak ihlalleri eklemeyi adet edinmiştir, derim ben.
Belki de çoğumuzun en büyük hayali özür dileyebilen, özür dilemeyi güçsüzlük göstergesi olarak kabul etmeyen bir devlet yapısı altında yaşamaktır.
Şüphesiz ki devlet Türkiye’de erkeği, babayı, ağabeyi temsil eder. Bu kurulan hayal gerçekleşse, belki de beraberinde özür dilemeyi ölmeye yeğleyen erkek toplumunun da dönüşümünü getirecektir.
Ama tabii bunlar hep toz pembe varsayımlar olarak kalır.
İçinde yaşadığımız gerçekliğe dönersek, fotoğraf hep aynıdır, sadece uygulamalar biçim değiştirmiştir aslında.
80’ler, 90’lar ve hatta 2000’lerin şu ana dek yaşanmış kısmı; her fırsatta devlet tarafından yinelenen ‘ayıplı uygulamaların’ hiç değiştirilmeden, aynı mantıkla yola devam edileceğinin de bir şekilde ilan edilmesiyle, belli edilmesiyle geçmiştir aslında.
Uygulamaların ‘ayıp’ kısmının, yakın tarihimizde ölümle, şiddetle, evsiz-köysüz bırakmalarla, ortadan kaybetmelerle bezeli olduğunu düşünürsek ‘karşı tarafın’ gözünden bakıldığında verilen mesaj da nettir aslında.
Kürtlük ve beraberinde Kürtlüğe dair övgü, kimliğini ‘fazlasıyla’ benimsemişlik ve hatta ‘tarihi kişilerin’ yakını olmak dahi ‘potansiyel’ sakınca, tehlike olarak kabul edilmektedir.
Bunun aksini kimse iddia edemez, çünkü geçmiş tarihin karanlık ayak izleri hem çok tazedir hem de her fırsatta ortaya çıkarak kendini aynen tekrar ettiğini gösterir bizlere.
Bakınız…
Geçtiğimiz haftalarda bir Şeyh Said tartışması yaşandı, hatırlayacaksınız.
Kürtlerin Şeyh Said’i ile Türklerin Şeyh Said’i arasındaki uçurum birçok konuda olduğu gibi yine iki toplumu karşı karşıya getirmişti.
Kürtlerin ilk ‘direnişçilerinden’ kabul ettiği Şeyh Said, Kürtler için tartışmasız önemli bir insandı.
Türkler için ise ‘geri kalmışlığı savunan’ ve Atatürk’e karşı ayaklanma başlatan bir........
© T24
visit website