Tiyatrocu Sanem Gençalp: Beni "elinin hamuruyla yapamazsın" denilen işlere karışmak hep heveslendirdi
Diğer
T24 Haftalık Yazarı
20 Nisan 2024
Bağımsız tiyatrocu Sanem Gençalp, üniversite yıllarındayken deneyimlediği tiyatro tutkusundan vazgeçmedi. Okuduğu Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü uzatmak pahasına tiyatroya sıkı sıkıya bağlandı.
Ardından Film ve Drama bölümünde yüksek lisans yaparak mesleğine iyice ısınan Gençalp, eşi Ahmet Sarsılmaz ile kurdukları Lir Tiyatro ile birçok oyuna imza attı. Son dönemde ise feminist bir metinle sahnelere dönen oyuncu, Zeytinyağlı Yaprak Sarması oyunu ile tiyatroseverlerin karşısına çıktı.
Sanem Gençalp; tiyatro ile tanışma öyküsünü, Zeytinyağlı Yaprak Sarması oyununun ortaya çıkış hikâyesini, kültür-sanatın feminist mücadeleye katkılarını ve tiyatroya dair birçok konuyu T24’e anlattı.
- İlk olarak sizi tanıyarak başlayalım.
1985'te İstanbul'da doğdum. Akademisyen olmayı düşleyerek başladığım Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü oyuncu olma hevesi ile birkaç dönem uzattım. Sonra uzun bir gitgel sürecinden sonra tamam artık direnmiyorum ben oyuncu olacağım dedim ve Kadir Has Üniversitesi'nde Film ve Drama bölümünde yüksek lisans yaptım. 2010 senesinde o dönemki arkadaşım şimdiki eşim Ahmet Sarsılmaz'la birlikte Tiyatro Lir'i kurduk. Birlikte ürettiğimiz, çalıştığımız şahane bir takımımız var. 2017 senesinde Levent'te Lir Sahne'yi açtık. Çok güzel insanlarla tanışmamıza, çok güzel işler yapmamıza vesile oldu. Birçok ekibin ikinci evi oldu. Fakat binamız depreme dayanıklı değildi ve kapatmak zorunda kaldık. Sonra 2019 yılında şahane bir kızım oldu. Hayatta olmayı çok seviyorum. Yaşamın bütün nimetlerini, üzülmeyi, ağlamayı, heyecanlanmayı, kahkahalar atmayı çok seviyorum. Ailem, dostlarım, kedilerim, köpeklerimle dibine kadar yaşıyorum.
- Oyunun hikâyesi nasıl ortaya çıktı?
Bu metin aslında iki ayrı hikâyenin zaman içinde iç içe geçmesiyle oluştu. Çok da oyunun sürprizini bozmadan, kopya vermeden anlatmaya çalışayım. (Gülüyor) Ta 2007 senesinde bir arkadaşımla birlikte ilk notlarını almıştık bu hikâyenin. O zamandan bu zamana çok arkadaşımın emeği var hikâyenin geliştirilmesinde. Benzer hikâyenin birçok ülkede yaşandığına dair haberler de var.
- Dünyada ‘IKEA effect’ denilen bir eğilim var. Oyundaki IKEA metaforunu da bu ‘effect’........© T24
visit website