Şahsiyet, insan ne zaman ölür?
Diğer
T24 Haftalık Yazarı
21 Ocak 2024
Onur Saylak'ın yönettiği ve Hakan Günday'ın senaryosunu yazdığı GAIN dizisini seyrederken içim sızladı. Âşık Daimi'nin "İşin sırrı kendini bilmekte" sözlerine referans veren Şahsiyet, bizi bize anlatıyor. Geçmişi günümüze taşıyan cinayetler şahsiyetimizi sorgularken dizi kendi tarihimiz, müziğimiz ve edebiyatımızdan besleniyor. Başka coğrafyaların değil, kendi iskeletlerimizle yüzleşiyoruz.
Şahsiyet, Kambura'da adli kâtiplik yaparken bir tecavüz dosyasının kapanmasına göz yuman Agâh Beyoğlu'nun olduğu kadar içinde yaşadığımız şiddet çemberini kanıksayan bizlerin de meselesi. Dizideki cinayetler tehlikeli addedilen ıssız ormanda, dağda ya da şehir dışında değil, tam yanımızda işleniyor. Şiddet o kadar hayatın içinde ki; lunaparkta, evde, yılbaşı partisinde, otelde, tatilde ve hatta düğünde ensemizde. Suçlar uzak ve karanlık mekanlar yerine en güvende hissettiğimiz mahallemiz ya da apartmanımızda işlenirken dizi, körlüğümüzü yüzümüze vuruyor.
Sadece 65 yaşındaki emekli memur Agâh'a (Haluk Bilginer) değil, seyirciye de alzaymır teşhisi konuluyor. "Bütün hatıralarım yaşadıklarım sinip gidecek. Ben ne olacağım? Benim şahsiyetim ne olacak? Yaşıyorsun ama yoksun. İnsan nasıl dayanır buna?" diye sorar doktora. Zamanla zayıflayan hafızası, toplumsal unutkanlığımızın metaforu. Tarihini hatırlamayan bir toplum var olabilir mi? Kambura'da defalarca tecavüz edilen 12 yaşındaki Reyhan gibi faili meçhul cinayetler de unutulur. Agâh ve Komiser Nevra'nın (Cansu Dere) bir akvaryumda zaman aşımına uğrayan davaları tartışmaları ve suçları örten savcının evinde akvaryum olması, balık hafızamızı yüzümüze vuruyor. Tarihte "temiz" bir sayfa açtıkça biz de Agâh gibi benliğimizi yavaş yavaş yitiriyoruz.
"İnsan ne zaman ölür? İnsan unutulunca ölür." der kayıp 17 kişinin katillerinden Tevfik (Burhan Öçal) Agâh'a:
"Bizim işimiz adam unutturmak. Bizim öldürdüğümüz adamı kimse hatırlamaz. Diyelim sen öldün. Ama mezarın yok. Kim bilecek bir zamanlar Agâh vardı. Belki de hiç yoktun. Agâh diye biri hiç olmadı. Bir mezarın bile yok ki bilelim yaşadığını."
Mezar taşı, bir zamanlar var olduğumuzun ispatıdır. Kayıp........
© T24
visit website