Når brillene dine har grønt glass, ser verden grønn ut. Når brillene dine har blått glass, ser verden blå ut. Men hvordan ser den ut uavhengig av dine synsinntrykk? I Arne Næss’ definitivt viktigste bok, Økologi, samfunn og livsstil (Bokklubben 1999), tas problemet opp til nærmere undersøkelse. Han stiller spørsmålet: «Kan man skille primære, sekundære og tertiære kvaliteter i vår oppfatning av naturen?»

Næss ville heller tale om det materielle relasjonsfeltet.

Hvis alt bare er avhengig av våre subjektive sanseinntrykk, er naturen i seg selv egentlig en kjedelig affære, luktløs, lydløs og smakløs. Det innebærer at kun de primære, geometrisk-mekaniske kvalitetene som størrelse, form og bevegelse har objektiv eksistens, siden de er i objektet selv. De sekundære sansekvalitetene, som farge, form, varme og smak, er bare navn på de fornemmelsene vi har i vårt eget hode, og som projiseres . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

The post Den egentlige naturen appeared first on NY TID.

QOSHE - Den egentlige naturen - Henning Næss
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Den egentlige naturen

41 16
31.03.2024

Når brillene dine har grønt glass, ser verden grønn ut. Når brillene dine har blått glass, ser verden blå ut. Men hvordan ser den ut uavhengig av dine synsinntrykk? I Arne Næss’ definitivt viktigste bok, Økologi, samfunn og livsstil (Bokklubben 1999), tas problemet opp til nærmere undersøkelse. Han stiller........

© NY TID


Get it on Google Play