“BAL TUZAĞI”NA DİKKAT!
Bal sever misiniz?. Kim sevmez ki? Bal şifadır, değil mi?
Bal yiyor musunuz. Çok pahalı değil mi? Bal’ın daha pahalı olması gerek.
Bal gerek içinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için tam bir şifa kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Yaklaşık balın 500 hastalığa faydalı olduğu belirtilmiştir.
Mekke döneminde indirildiğine inanılmaktadır. Sure, ismini 68. ayette geçen ve “bal arısı” anlamına gelen “nahl” kelimesinden almıştır. Sure, “Allah’ın emri gelecektir!” ifadesiyle başlar. Nahl arablar tarafında “Hurma ağacına da isim olarak verilir.
Nahl ﴾68-69﴿da şöyle buyurulur. “…Ve Rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin. Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamında bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır”. Bir rivayete göre 70 peygamber balı övmüştür. Bal şifa ya da mesela hafızayı güçlendiren bir nimet, bereket vesilesi olan ilahi bir atıfet, bir ikramdır.
Bal helal değil mi? Gelin, siz bal zannettiğiniz, şişesinde “bal” yazan o şeyi yemeyin. 1- Bal diye yediğiniz şey bal olmayabilir. 2- Yediğiniz bal zehirli. Hani, “Kaside-i Bürde”nin şairi, “Kaab b. Züheyr öyle diyor ya “Ağuyu altın tas içre sunarlar, bal da onun suç ortağı”. 3- Yediğiniz/Yediğimiz balların çoğu arıdan çalınma. 4-Bu balların önemli bir kısmın zekatı verilmemiş.
Piyasada, tamamen glikozdan yapılmış, kimyasal olarak renklendirilmiş, kokulandırılmış, tadlandırılmış, arı yüzü görmemiş, sentetik bal mevcuttur. Bunlar zararlıdır. İnsanları aldatanlar bizden değillerdir. Allah (cc) bunların belasını versin.
Arılarda bit oluşuyor. Arı biti, balın kalitesini ve rekoltesini olumsuz yöne etkiliyor. Arı bitine karşı tütsü şeklinde ilaçlar kullanılıyor. Varroosis, Varroa jacobsoni Oudemans adı verilen arı bitine ilk kez 1904’de rastlanmış. Ülkemizde 1978’de bal sektöründe büyük bir kayıp yaşanmış. Bunun üzerine Akarisid özelliğe sahip çeşitli kimyasal maddelerle yapılan mücadele dönemi başlamış. Günümüzdeki büyük ölçüde ABD’den ithal edilen bir ürün kullanılıyor. Kovana püskürtülen bu ürün, arı bitini öldürürken bala yapışıyor ve bu ürün arı bitini öldürürken arılarda da yorgunluğa sebeb oluyor. Hastalığı tedavi ederken ürün kalitesi ve rekoltesinde yine bir ölçüde düşüş olurken, bu ürün bal yoluyla bize geçiyor.
Bakın zaten zirai ilaçlar sebebi ile de hem arı ölümleri gerçekleşiyor, hem arılar polenlerden bu zehirleri bala taşıyor.
Halbuki,........
© Mir'at Haber
visit website