Eğitimin üç temel sorunu
Bismillâhirrahmânirrahîm!
YENİ bir eğitim, öğretim yılına girerken, eğitimin sorunlarını ele alıp çözümler üretmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü eğitim, hepimizin ortak sorunudur. Eğitimde “katılımcılık” ne kadar yüksekse, çözüm de o oranda kolay ve etkili olacaktır. Bugünkü şartlarda eğitimin üç temel ihtiyacı olduğu görüşündeyim: 1. Toplumun yapısıyla örtüşen bir SİSTEM, 2. PLANLAMA, 3. ARA ELEMAN İHTİYACI!
Eğitimin daha iyiye gitmesi için defalarca sistem değişikliği yaptık. Her bakan değişikliğinde, sistemi de değiştiriyorsanız; bize uygun, toplumun yapısıyla örtüşen bir eğitim sistemimiz yok, demektir. Önce, taklitçi ve kendi değerlerinden uzaklaşan bir toplum haline geldik. Bencil, kibirli, çıkarcı Batı’ya özenme hastalığına kapıldık. Batı dediğimiz Avrupa, yıllarca mazlum milletleri sömürdü. Son Gazze olayında zalim ve bebek katillerinin yanında yer aldı.
İki asırdır Batı karşısında aşağılık kompleksine düştük. Bize bir medeniyet kazandıran İslâmî değerlerimizden uzaklaştık. Erbakan Hoca, itibarlı bir dönemden sonra, evlâtlarımızın millî şuur ve şahsiyetten uzaklaşmasının gerekçesini anlatır:
“Daha iki asır evveline kadar Paris’te, Sorbon Üniversitesi’nde kürsüye çıkan profesörler bizim âlimlerimizin ilim kıyafetini giymeyi bir iftihar vesilesi sayıyorlardı. Hâlbuki bugün, eğitim sistemimizin hali nedir? Bugün bir bakıma maarif sistemi kendisi için insan yetiştirmeyen tek millet haline geldik. Öğretim müfredatlarına kendi tarihimizi kötülemek, yok farz etmek, küçük göstermek için her şeyi koyduk.” (Davam, Necmettin Erbakan, sh. 185)
PLANLAMASIZ........© Milli Gazete
visit website