menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

4 1
15.09.2024

Sağlığa zarar verebilecek derecede yetersiz ya da aşırı yemek yeme davranışıdır. Yeme bozukluğu olan kişinin bedeni, duygusal ve sosyal hayatı yeme davranışındaki bozukluklar nedeni ile zarar görür. Kişinin günlük yaşamı yemek yeme biçimini değil, yemek yeme biçimi günlük yaşamını etkiler.

BESLENME VE YEME BOZUKLUKLARI:

1) Pika.

2) Geri çıkarma.

3) Kaçıngan/ kısıtlı yiyecek alımı bozukluğu.

4) Aneroksiya nervoza.

5) Tıkanırcasına yeme bozukluğu.

6) Tanımlanmış beslenme bozuklukları olarak değerlendirilebilir.

YEME BOZUKLUKLARININ NEDENLERİ NEDİR?

Çocukların az miktarda yemek yemesi ya da seçici beslenmesi sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Sadece bazı beslenme ve yeme bozuklukları zamanla çocuklarda sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu durumun doğru tespiti önem taşımaktadır.

Çocukluk döneminde beslenme ve yeme bozukluklarına çok sık rastlanmaktadır. Çocukluk çağındaki düzensiz beslenme alışkanlıkları sonucunda ortaya çıkan beslenme bozuklukları tedavi edilmezse sağlığı tehdit eden hayati problemlere davetiye çıkarmaktadır.

Çocukluk çağında besinlere bağlı durum değişiklikleri zamanla sosyolojik ve psikolojik sorunlar haline dönüşebilmektedir. Bu dönem için görülen beslenme ve yeme bozuklukları şöyledir:

1) Pika Sendromu:

Çocuklarda demir ve çinko eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilen sorun; kil, kireç, cam gibi yiyecek dışı maddelerin uygun olmayan bir şekilde bir aydan fazla süreyle tüketilmesidir. İki yaşından büyük çocuklarda görülebilir. Bebek ve süt çocuklarında nesnelerin ağıza götürülmesi normal bir davranış olduğundan yeme bozukluğu olan teşhisin iki yaşından sonra konulması doğru olandır. Pİka sendromunun altında otizm spektrum bozukluğu gibi başka bir zihinsel hastalık da olabilir. Hastalık demi, çinko eksikliği ya da vitamin, mineral, yağ asitleri eksikliğine bağlıysa, bu sorunların giderilmesi ile tedavi edilebilir.

2) Ruminasyon Bozukluğu:

Çocuklarda ruminasyon bozuklukları her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle bebekler ve süt çocuklarında çok sık........

© Karadeniz'de sonnokta


Get it on Google Play