menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bilge lider Recai Kutan

4 0
19.10.2024

2013 yılında "Reca Bey: Recai Kutan Belgeseli"ni yaptım. Altı ay Ankara’da, haftada iki gün, spot ışıkları altında, kamera karşısında, iki saatten fazla sabırla röportaj verdi. Tam kırk saat Recai Kutan’la röportaj yaptım. 1950’den 2010’a kadar, altmış yılı, yakın siyasi tarihi, Milli Görüş Hareketi’ni, hizmetlerini ve mücadelesini anlattı. Ne var ki kurgu tamamlanıp tam yayınlanacağı zaman, Recai Kutan müdahale etti; belgeselin vefatından sonra yayınlanmasını istedi. Recai Kutan, Türkiye’ye mesajını bu belgeselle verdi.

Recai Kutan; ilk, orta ve lise öğrenimini Malatya'da tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okudu. “Teknik üniversitede eğitim başladı. Arkada bir bekçi kulübesi vardı. Mescid orası, dediler. Gittim. Baktım başlarında Erbakan var..” diye başlamıştı öğrencilik yıllarını anlatmaya.

GAP’IN MİMARI

1952’de İTÜ’den mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri’nin Malatya Müdürlüğü’nde, Korkut Özal ile çalışmaya başladı. Munzur Nehri üzerine kurulacak barajın yerini tespit etmek için günlerce katır sırtında gezdi. “Hazarda baraj inşaatında çalışırken Menderes aradı..” diyor, o günleri anlatırken.

Demokrat Parti bürokratlarıydılar. Recai Kutan, 1952-1969 yılları arasında, 17 yıl Devlet Su İşleri'nde yönetici olarak çalıştı. 1957’de, Demokrat Parti hükûmeti, onu, ürettiği projelerde gösterdiği başarılardan dolayı Devlet Su İşleri’nin Diyarbakır’daki Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü’ne atadı. “27 yaşında bölge müdürü oldum, olacak iş değil...” dedi.

O yıllarda, Devlet Su İşleri’nin genel müdürü, üniversiteden arkadaşı, daha sonra 9. Cumhurbaşkanı olacak Süleyman Demirel’di. Recai Kutan, genç bir mühendis olarak Güneydoğu Anadolu Projesi’ (nin) etüt çalışmalarına öncülük etti: “Bölge müdürleri toplantısında konferans verdim..” diyor. GAP’ın mimarıydı o.

“9 yıl Diyarbakır’da kaldım...” diyerek iftihar eden Recai Kutan, Ankara’ya gidip Devlet Su İşleri’nin Genel Müdür Yardımcısı olunca, bölgeyle ilgilenmeye devam etti. Keban dışındaki tüm baraj ve sulama projelerinin temelini attı, barajlara isim verdi. Recai Kutan, liyakat ve istikamet sahibi, itidalli, entelektüel bir bürokrattı.

LİYAKAT VE SADAKAT SAHİBİ

Recai Kutan, kağıt üzerinden bir fikri alır, kadrosunu kurar, hedef ve ara amaçları öğretip yola çıkarır, kısa sürede, dev bir yapıyı ortaya çıkarırdı.. Onun bu organizasyon becerisi ve özgün yöneticiliği, pek çok büyük projenin sırrı oldu.

1969’da Konya’dan bağımsız milletvekili seçilen Prof.Dr. Necmettin Erbakan ile Sultanuş Şuara Necip Fazıl Kısakürek Ankara’da Recai Kutan’ın evinde buluşup Milli Nizam Partisi’nin kuruluş çalışmalarını yaptılar. “Bizim evde buluşurlardı..” diye başlayıp bir destan anlatıyordu. 12 Mart müdahalesinde MNP kapatılınca, yerine........

© Haber7


Get it on Google Play