menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Düşünmek kaç para eder?

17 1
29.12.2023

Büyük olasılıkla sosyal medyanın kabusu olan yalan haberlerden biri düştü önüme. “Düşündüm” ve paylaşmaya karar verdim. Rivayet o ki, İngiliz büyükelçi Avam Kamarası’nda sunum yapmış; en zeki öğrencilerin tıp ya da mühendisliğe girdiğini ikinci grubun iş idaresi ekonomi okuduğunu, üçüncü grubun siyasete yönelip ilk ikiye hükmettiklerini, eğitimde başarısız olanların silahlı kuvvetler ya da emniyet teşkilatlarına yöneldiğini, silah gücüyle kontrolü ellerinde tuttuklarını, eğitimsiz olanların din adamı olarak inançla top yekun itaat mekanizması kurduklarını ifade etmiş. Nottaki coğrafya gereksiz bilgiydi geçtim onu… Anlatılan pratiğin – bugüne kadar gördüklerim, okuduklarım, duyduklarım, okulda öğrendiklerim, yapay zekaya sorup çıkardıklarımı bir araya getirdiğimde coğrafyadan bağımsız olduğu fikrine yakın durup, paylaşma kararı vermeme neden “oldu. Artık neredeyse hereksin Yapay Zeka (YZ)- Artificial Intelligence (AI) nosyonu var. “Bana ödevimi yap” diye komut veren çocuktan hallice bir kullanım için önce yapay zekâyı eğitmeniz gerekiyor. En büyük zeka beynimiz, onunla mı başlasak?... Yukarıdaki örnek dünyanın hali, hangisi olmak istediğimize karar vermemiz gerek. Karar vermek için önce düşünmek gerekiyor. Düşünmek kolay olmadığı gibi ucuz değil.

2023’ün en pahalı aktivitesi düşünmekti. Tüm ekonomik hesaplamaları geçti! Herkesi memnun edeceğim diye, gazetecilik adına “çanak sorular” sormak kolay. Düşünmeye de gerek yok, ne isteniyorsa onu sor, bitsin. Merkez Bankası Başkanı ya da Hazine ve Maliye Bakanıyla söyleşi yapacaklara, bu iki şahsiyetin ölçme ve değerlendirme becerileri ile matematikleri tescilli iyi diye sorulmasını dilediğim bir soru var; düşünce kaç paradır?

Düşünmek için öncelikle farklı olasılıkları ve bakış açıları olduğunu kabul etmek gerek. İşi zorlaştırıyor… Kestirmeden önyargı. Temiz! Sonra “acaba ulaştığım bilgiler doğru mu?” diye düşüneceksin, olur ya değildir. Düşünme, bilgiyi toplama, değerlendirme, alternatifleri karşılaştırma ve sonuçları tahmin etme gibi çeşitli bilişsel işlemleri içeriyor. Ayrıca, beyin, geçmiş deneyimler, mevcut bilgiler ve gelecek beklentileri........

© Ekonomim


Get it on Google Play