Bendensin! Eğer değilsen sen sen değilsin!...
Farkındayım felsefi, derin, alt anlam üst anlam, çıkarım… gönderme ve eğitme gibi unsurlar içeren yazılardan herkes hoşlanmayabilir. Eğlenceli her işte rating mevzu! Bu yazıda sizi ne kadar eğlendirebilirim bilmem ama bilirim ki, güleriz ağlanacak halimize. Aşağıda okuyacaklarınız, bizim ülkemiz için cısssss! İsim verme suç olur, kimseden söz etme öfke olur… oraya buraya bakma polemik olur. Benzetmeler serbest.
RETROSPEKTİF ADALET
Harvard rüya üniversite... Öyle biliriz ama artık değil galiba. Ara sıra ortaya saçılan ayırımcılık halleri, o özellikli akademik aurayı bir türlü sarsamıyordu. Tarihinin en genç siyah kadın rektörü kapsayıcılık, özgürlük, demokrasi, serbestiyet kilit kelimeleriyle göreve geldi. Eski günlerde ne prestijli ve ayrıcalıklı bir durumdu Harvard öğrencisi olmak. Taa ki, 7 Ekim’de Filistin İsrail savaşı patlak verene kadar. Rektör demokrasi özgürlük ve diğer kelimeleri ciddiye almış sahi sanmış. Gazze halkının uğradığı şiddeti kınamakla başladığı naif yolculukta çok ileri gidemedi… Önce okulda başkaldıran öğrenciler fişlendi. Onlara bundan böyle dünya dar, hiçbir yerde iş yok! Sonra rektör, Temsilciler Meclisi’ne savunma yapmak üzere “davet” aldı. ABD’de İsrail lobisi güçlü. Önce Gazze’den vurdular, sonra intihalden yıktılar, rektör kovuldu. Konunun magazin boyutu öndeydi, soslu okumlar yaptık. Artık adalet retrospektif işliyor. Bugünden tutturamazsan, geçmişi karıştır. Rektör Claudine Gay için kariyerin sonu mudur bilemem. Bu dünya daha çok su götürür.
PANDEMİLERDEN BİR COVID BİR DE İNTİHAL
Dünya, futbol takımı tutar gibi bir taraf olma alışkanlığı edindi. Bendensin! Eğer değilsen sen sen değilsin!... Harvard örneğine döneyim. Güler misin ağlar mısın; Hedge fon yöneticisi Amerikalı milyarder Bill Ackman, konuya girdi. Hem de hızlı girdi. Mezunu olduğu Harvard Üniversitesi mütevelli heyetine Claudine Gay'i kovması için baskı yapmaya başladı. İsrail yanlısı iş insanı konuyu aleni ve çok net olarak ileri götürdü. Soslu atışmalar böyle başladı. Business Insider adlı yayın da bu sırada MIT’den öğretim görevlisi Neri Oxman'ı, tezinde Wikipedia'dan sürüyle alıntı yapmak da dahil olmak üzere intihalle suçladı. Bu kadın kim, bilin bakalım! Milyarder Ackman’ın eşi. Özel yaşamlarını okuduk. Nerede tanışmışlar, önceki evlilikleri ve çocukları gibi özel bilgilere aşkları, neredeyse diyet tercihleri. Mahremiyet sıfır!...
Aşina olduğumuz “sıradan” fenomen kavgasıyla servetleri göz kamaştıran milyarderlerin kavgası arasında seviye farkı var. Aslında hepsinin ellerini bellerine koyma ve ağzından çıkanı kulağının duymaması durumu aynı. Fark imkanlarındaki seviye. Olayın saçılma ve yayılma ile kapsama dolayısıyla etki ve tepkisi “paran kadar konuş” gerçeğini ortaya döküyor. Rezil olacaksan da şık rezil ol be canım… İletişimin tılsımı burada devreye girecek. Kuşkunuz olmasın pahalı ve sofistike iletişim metotlarının yarattığı yeni imaj paketleri, eskisinden daha güzel olacak. “Sıradan” fenomenler ise halkın unutkanlığına güvenecek. Bizde de iletişimin boyutu bu.
İNGİLİZCESİ “PLAGIARISM” EZBERLEYİN
2024’ün “şimdilik” en popüler kelimesi “Plagiarism”. İntihal demek başkalarının fikir, yazı ya da farklı çalışmalarını kendisininmiş gibi sunma girişimi. Akademik dünya başta olsa da her yerde var. Teknolojinin gelişmesi ve bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla intihal patlaması yaşanıyor. Hayatımız intihal, örneğin sosyal medyada gördüğümüz insanları taklit etmek, okuduğumuz bir imzalı yazıyı fazlasıyla içselleştirmek, öykündüğümüz hayatlara bürünmek… herkesin hayran olduğu bir liderin postuna bürünmeye çalışmak, onun gibi olmak, bunun gibi olmak ama hiç kendin olmamak da bu intihale dahil olabilir.
TEZLER İNTİHAL
İntihal, ciddi bir akademik ve profesyonel suç ve katı cezalarla karşılık........
© Ekonomim
visit website