ChatGPT yeni bir sömürge aracı mı?
20-30 yıl önce ilk çıktıklarında Google gibi arama motorları, sonrasında ise Facebook veya Twitter gibi sosyal medya platformları, hevesli internet kullanıcılarının elinde yeni birer oyuncaktı. Bugün dünyada kuralları koyan, iktidarları belirleyen, insan ilişkilerinin yönünü tayin eden güçler haline geldiler. Bugün yine bize oyuncak gibi gelen ChatGPT gibi yapay zekâ büyük dil modelleri de yakın zamanda benzer bir konuma gelebilir mi?
Büyük dil modeli kurmak için üç ana girdiye ihtiyacınız var: İnsan kaynağı, işlemci altyapısı ve veri. İyi yetişmiş insan kaynağı ile modellerinizi kuruyorsunuz. Sonra bulabildiğiniz kadar metin veya resim gibi birçok veriyi bu modellere yükleyerek onları eğitiyorsunuz. Bunun için de çok sayıda işlemci gerekiyor. Gelin bu üç unsura tek tek bakalım.
Büyük dil modeli kurmak teknik açıdan zor bir iş. Bu işleri bilen insan kaynağı kıt. Öte yandan bu insanları çalıştırmak için çok para lazım. Ama para da yetmiyor. Bu adamların, ki çoğu da adam, yaptığı işi, şirketi ve patronlarını da sevmeleri gerekiyor. Bu nedenle Kasım ayında ChatGPT’nin sahibi olan OpenAI’ın yönetim kurulu, şirketin CEO’sunu görevden alınca çalışanlar rahat rahat “biz de gidiyoruz” deyip Sam Altman’ı tekrar başa geçirebildi. İnsan kaynağının nerede olduğunu anlamanın en iyi yolu, büyük dil modelleriyle ilgili bilimsel yayın sayısına bakmak. 2022’de bu alandaki yayınların p’inden fazlası ABD’den yapılmış. Çin’de ve İngiltere’de yapılan yayınların payı ise sırasıyla ’ler ve ’lar civarında. Diğer ülkelerde pek bir şey yok. Daha önemlisi, bu yayınların en çok........
© Ekonomim
visit website