menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tasarruf tedbirleri masabaşı çalışmalarla işlemez, yerinde denetim, hesap verebilirlik şart

44 1
30.04.2024

Ahmet Arslan

CPA, MBA

Kamuda tasarruf tedbirleri deyince hemen akla makam araçları, kırtasiye vb. tüketim malzemeleri ile enerji giderleri gibi göstermelik hususlar akla gelmektedir. Oysa, ilk olarak belirtmek gerekir ki tasarruf tedbirleri genelgesinde belirtilen hususlar zaten kanunlarda yer alan hususlar olup, kanunlara riayet edilmesi esas olduğu gibi kanunlara riayet edilmesi halinde tasarruf tedbirleri genelgesi yayımlanmasına da gerek olmayacaktır. Kaldı ki, kanunlarla sağlanmayan bir hakkın Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ile sağlanması (örneğin 237 sayılı Taşıt Kanunu’na göre genel müdürlerin makam aracı hakkı bulunmadığı halde genelgede bunların makam aracından yararlanabileceğinin belirtilmesi) ayrı bir garabettir.

Ülkemizde bugüne kadar çok sayıda tasarruf tedbirleri genelgesi yayımlanmış olmasına karşın istenen sonucun alınamamış olmasının başlıca sebebi yerinde denetim ve güzel örnek davranışların eksikliği ile hesap verebilirlik mekanizmalarının yeterince işletilmemesidir.

Konuya ilişkin daha önceki makalelerimizde de belirttiğimiz gibi ülkemizin kamu sektöründe temel sorun tasarruf değil, israftır. Zira, tasarruf tedbirleriyle sağlanabilecek tasarruf bütçenin ancak %1’i civarında olup, söz konusu oran israfın önlenmesi halinde sağlanabilecek kaynağın yanında zerre kadardır.

İsraf ise yeterli ihtiyaç analizi yapılmadan gerçekleştirilen altyapı yatırımları, yap-işlet-devret modeliyle yüklenicilere ödenen yüksek garanti ücretleri, kamu idarelerinin (bakanlıklar dahil) plazalardaki yüksek bedelli kiralamaları (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi), kamu idarecilerinin kamu bütçesinden karşılanan şahsi reklam ve tanıtım faaliyetleri, kalitesiz ürün ve hizmetler kullanılması veya kullandırılması sonucunda aynı işin kısa süre içinde tekrar yaptırılması (örneğin sürekli kaldırım ve asfalt yenilenmesi), hizmet binaları ve makam odalarındaki lüks yenilemeler, gereğinden çok daha fazla personel istihdamı, işe gelmeyen veya tam mesai yapmayan çok sayıda personele (bankamatik memuru) maaş ödemesi yapılması, ihaleyle ve rekabete açık şekilde yapılması halinde daha uygun fiyatla gerçekleştirilebilecek olan mal ve hizmet........

© Ekonomim


Get it on Google Play