menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yaklaşan konut ve kira krizinde köprüden önceki ‘son çıkış’ mı?

7 0
13.08.2024

Merkez Bankası Başkanı Sayın Fatih Karahan, 8 Ağustos’ta kamuoyuna açıkladığı yılın üçüncü enflasyon raporunda “Geçmiş enflasyona endeksleme davranışı güçlü olan hizmetler sektöründe, ataleti yüksek olan kira kalemi öne çıkmaya devam etmiştir” diyor. Çünkü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ana harcama grupları arasında ‘Konut’ başlığının karşısındaki aylık fiyat artışı yüzde 8,08 ve yıllık yüzde 98,48 yazıyor.

Aynı ay itibariyle TÜFE (genel enflasyon) aylık ve yıllık, yüzde 3,23 ve yüzde 61,78 görünüyor. Yani ‘Konut’ başlığı altındaki fiyatlar aylıkta genel enflasyonun neredeyse 2,5 katı, yıllıkta da yüzde 50’den fazlası kadar artmış. Konut Ana Harcama Grubu’nun, TÜFE içindeki payı yüzde 14,2’dir.

Peki, bu grubun içinde hangi kalemler var? ‘Kira, badana boya, yer ve duvar döşeme, pencere (PVC), sıhhi teçhizat, su, elektrik, doğalgaz, tüp gaz, kömür ve odun’ var. Her ay ödenen kalemler, kira ve abonelikler olduğuna göre durum kira açısından daha da vahim. Zaten kiranın bir ailenin aylık gelirinin toplamının neredeyse yarısını götürdüğünü bilmeyen kalmadı. Bu arada aileler açısından konut meselesinde sadece ‘kira’ sorununu konuşabiliyoruz. Çünkü reform niteliğinde akılcı çözümler uygulanmadıkça, orta ve dar gelirli aileler için ‘konut satın alabilme’ ihtimaline dair umutlar çift haneli yılların ötesinde mümkün görünüyor.

Konut ve kira meselesindeki ‘acıklı tablo’ konuşulurken sözler her defasında dönüp dolaşıp ‘inşaatın lanetlenmesine ve her yerin betonlaşmasının ne katar da kötü olduğuna’ saplanıp kalıyor. Ardından ev sahiplerinin tamamına yakınının çok kötü........

© Ekonomim


Get it on Google Play