menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kamusal sıkılaştırma seçim sonrası başlar mı?

9 6
26.02.2024

Yüksek enflasyonun ne kadar büyük bir bela olduğu, enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakat olmadan, güçlü mali politikalarla desteklenmeden sadece Merkez Bankası para politikasıyla yürütülemeyeceği bilinen gerçeklerdir.

Bu gerçeklerin altının önemle çizildiği metinler kolayca ulaşılabilir şekilde devletin en yetkili birimlerince tutulan kaynaklarda mevcut.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan 11. Kalkınma Planı (2019-2023) Enflasyonla Mücadele Özel İhtisas Komisyonu Raporu bugün tartıştığımız enflasyonla mücadelenin nasıl yapılması gerektiğine dair bilgileri net bir şekilde ortaya koyuyor. (https://www.sbb.gov.tr/wp content/uploads/2020/04/EnflasyonlaMucadeleOzelIhtisasKomisyonuRaporu.pdf)

Rapordaki şu saptama önemli: “Enflasyonla mücadelenin başarıya ulaşması için sağlanması gereken ilk koşul ekonomiye yön veren iktisadi birimlerin mevcut enflasyonun yüksek olduğuna inanması ve bu yüksek enflasyonun ekonomiye maliyetlerinin farkında olmasıdır.”

Bugün hala etkin görevlerde bulunan teknokratlar ve akademisyenlerin hazırladığı rapordan günümüz tartışmalarına ışık tutacak alıntılar yapmanın yararlı olacağını düşünüyorum. EKONOMİ okurlarının yaklaşımlarını bildiği Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ve Prof. Dr. Hakan Kara’nın da diğer uzman ve bürokratlarla birlikte ihtisas komisyonu üyesi olarak raporda imzaları bulunduğunu hatırlatmakta yarar var.

Önümüzde 31 Mart yerel seçimleri var ve aylardan beri asıl kapsayıcı dezenflasyon politikalarının seçimden sonra uygulanması bekleniyor. Enflasyonla mücadelenin özveri gerektiren adımları seçim sonrasına erteleniyor. Parasal sıkılaştırma tamam da “kamusal sıkılaştırma seçimden sonra başlar mı?” diye........

© Ekonomim


Get it on Google Play