menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Beklentilerimiz, fantezilerimiz ve ihtiyaçlarımız

45 17
16.05.2024

Bugünlerde OpenAI’ın tanıttığı yeni GPT modeli üzerine yazmak çok daha fazla ilgi çekebilir ancak bir öğrenme modeli üzerine ilk günden yazı yazmak benim ilkokula başlamamı haber yapmaya benziyor. Sürekli bir şeylerin yenisini yapmaya çalışmak yerine ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağımıza odaklanmak bugünlerde daha akıllıca olabilir.

Bugünlerde herkes yapay zekânın yeni öğrenme modellerini konuşacak. Bu kervana katılmak ve treni yakalamak, bir köşe yazarı için akıllıca görünebilir ancak öyle mi? 13 Mayıs pazartesi günü OpenAI’ın tanıttığı GPT-40 ile başlayan hareket, 14 Mayıs salı günü Google’ın California’daki I/O oturumlarında Gemini’nin yeni şekli ile sürerken bu yazının yayınlanacağı 16 Mayıs Perşembe gününe kadar çok sayıda gelişme ile dalga sürecek. Salı akşamı bu yazıyı yazmak için bilgisayarın başına geçtiğimde X’in yeni etiketleri ile ilgili tweet’ler birbiri ardına düşüyordu.

GPT-40 ile ilgili haberler ve mesajlardaki kolay kullanım ve basit uygulama mesajları, Gemini için Gmail içinde arama ya da daha doğru bir sözcük ile tarama yapmak gibi uygulamalar ile birlikte tekrar ediyordu. OpenAI’ın modelini yeni versiyonu ile birlikte ücretsiz hale getirmesi, muhtemelen Türkiye’de en ilgi çekici boyut olacaktır. Bunu Google sıralamasında 2023’te çıkan ChatGPT 4 hakkında ilk haberin, Techinside’da yer alan ve ücret ödemeden bu yazılımı kullanmanın yedi yolunu konu alan içerik olmasına dayanarak söylüyorum. Ancak yeni GPT’nin ücretsiz olması, bu tezi de geçersiz kılıyor. Başka nelerin geçersiz hale geleceği bu süreçte sizin için takip edeceğim başlıca konu olacak.

Yeni teknolojinin aslında nasıl bir değişim yarattığını anlamamız gerekirken popüler olan bir şeyi kaçırmama çabamız bunu engelliyor. İnsanla konuşmanın yerini alacak düzeyde tatmin edici bir insansı konuşma yeteneği sahip yeni modelin ortamı da fark edebilmesi etkileşim konusunda ayrıcalıklı bir noktada yer almasını sağlıyor. Metin, görüntü ve sesi birlikte ve hızla işleyebilmesi sayesinde, insan gibi görünmeye daha yakın hale gelen bir noktaya taşınan dil modeli, asistan kavramını yeniden tanımlamaya aday.

Burada bir noktaya dikkat çekmek gerekiyor. Aslında bütün insanlar bir asistanlık işlevini yerine getirerek yaşıyorlar ve geçimlerini sağlıyorlar. Dolayısıyla bu yeni teknolojinin sadece çağrı merkezlerindeki çalışanların işin tehdit etmekle kalmadığını görmek zorundayız. Örneğin bir doktor hastanın hayatta kalmasına yardımcı olan bir asistandır. Mühendis, insanların hayatlarını sürdürürken ihtiyaç duydukları ürünleri, altyapıları ya da başka unsurları tasarlayan ve devamındaki süreçlerde yer alan bir asistandır. Sürücü,........

© Ekonomim


Get it on Google Play