Bu sergi sanatsal üretimim için yeni bir deneyim alanı
Dirimart Pera’da ikinci kişisel sergisi ‘Bir Ada’nın Sinir Uçları’ devam eden sanatçı İnci Eviner 18 Eylül ile 27 Ekim arası Regent’s Park’ta düzenlenen Frieze Sculpture tarafından ağırlanıyor.
20 yılını geride bırakan Frieze Sculpture’ın bu yılki küratörü geçen yıl olduğu gibi Fatoş Üstek.
Londra’da yaşayan bağımsız küratör ve yazar Fatoş Üstek Artsy tarafından Avrupa’nın en etkili genç küratörlerinden biri seçilmişti.
İnci Eviner ile birlikte beş kıtadan uluslararası 22 sanatçıyı sergiye davet eden Fatoş Üstek, “Geleceğin Sanat Kurumları, Modeli Yeniden Keşfetmek” kitabının lansmanını geçtiğimiz temmuz ayında İstanbul Modern’de yapmıştı.
Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra sanata yönelen Üstek’e göre, sanat kurumlarının günümüz sistem ve yapıları değişen toplumun taleplerini karşılamadığı gibi, sanatın içindeki değişimlere de ayak uyduramıyor.
İngiltere’de sanatçıların adil kazanç sağlamaları için mücadele eden FRANK’ın, Sanatta Kadın Birliği AWİTA’nın kurucularından olan Üstek, bu yıl Frieze Sculpture Sergisi’nin cesur ve deneysel yaklaşımlara ev sahipliğini yapacağını söylüyor.
Toplumsal ve çevre duyarlılığına sahip temalar çerçevesinde üretilen eserler heykeli performans, resim, video, ses, ışık ve artırılmış gerçeklikle birleştiriyor.
Nitekim İnci Eviner’ın ‘Bir Zihin Tiyatrosu için Malzemeleri’ başlıklı yerleştirmesi desen, video, performansı bir araya getiriyor.
Regent Park’ta hem sahne hem kaide görevi gören platform üzerine yerleştirilmiş seramik heykellere ‘Tek Beden Altında’ başlıklı canlı bir performans eşlik ediyor.
HEYECAN VERİCİ BİR ÇALIŞMA
Regent Park’ta tarihi İngiliz Bahçeleri’ndeki Frieze Sculpture Sergisini sanatçı İnci Eviner ile konuştuk:
Londra’da açık hava sergiye katılmak sizin için nasıl bir deneyim oldu?
Frize Sculpture Garden Sergisinin küratörü geçen sene olduğu gibi bu sene de Fatoş Üstek.
Fatoş yıllardır sürdürülen bu serginin formatını genişleterek geleneksel heykel sanatının sınırlarını zorlayan, farklı malzemeler kullanan sanatçılara da yer vererek kamusal alan sanatına yeni bir anlayış getirdi.
Bunun benim gibi kendini heykel sanatçısı olarak tanımlamayan sanatçılar için güçlü bir motivasyona dönüştüğünü düşünüyorum.
Üstek, fotoğraf ve ses işleri üreten sanatçıları sergiye davet ederek izleyici için farklı bir estetik deneyim olanağı yarattı.
Performatif sahne fikrinden yola çıkarak oluşturduğum sahne ve üzerinde yer alan seramik heykeller bir çeşit hayali tiyatro izlenimi yaratan bir yerleştirmedir.
Üstek’in bu sergide ortaya koyduğu kavramsal çerçevelerden biri de, çağın malzeme ve içerik çeşitliliğini göz önüne alan yaklaşımıdır. Dolayısıyla bu sergi, benim sanatsal üretimim için yeni bir deneyim alanı oldu. Çok boyutlu bir form anlayışını hayata geçirmek için bana cesaret verdi. Şimdiye kadar kapalı mekanlarda kurguladığım sahne açık havada izleyici ile etkileşim içinde şekillenerek yeni bir boyut kazandı.
Bu çalışma benim için oldukça........
© Ekonomim
visit website