Doughnut’ın 7 hedefini anlamak
Doughnut ekonomisi, tüm insanların ve sistemlerin gezegenin sınırları ve imkanları içinde ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir ekonomi hayali kuruyor.
Doughnut, iki eş merkezli halkadan oluşuyor: İlk iç halka, hiç kimsenin temel ihtiyaçlarında ve haklarında eksik kalmamasını sağlamak için bir sosyal temeli temsil ediyor. Yani toplumların tamamının belirli bir refah düzeyinin üstünde olması gerektiğini vurguluyor. Diğer dış halka ise, tüm ekonomik faaliyetlerin ve insanların Dünya’nın yaşamı destekleyen sistemlerini koruyan gezegensel sınırları aşmamasını sağlamak için bir ekolojik tavanı işaret ediyor.Güvenli ve adil bu alan yaşamın serpilmesi için ihtiyaç duyduğumuz alanı bize gösteriyor ve 7 hedef sunuyor:
1. Hedefi Değiştir: 20. Yüzyılda ekonomi amacını yitirdi ve yanlış hedef olan GSYH büyümesinin peşine düştü. Bu pek çok toplumu derinleşen bir eşitsizliğe itti ve hepimizi bir ekolojik çöküşe götürüyor. Bu yüzyıl yeni bir hedef gerektiriyor. Gezegenin imkanları ve sınırları dahilinde herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak bir ekonomiyi. Şimdi insanlık ve yaşam için ideal olan alana yani Doughnut’a girme zamanı. Yeni hedefimiz büyüme değil Doughnut’a girmek olmalı.
2. Büyük Resmi Gör: Serbest piyasa şunları söyledi: Piyasa etkindir, serbest bırakın. Devlet yeteneksizdir, müdahale etmesine izin vermeyin. Ticaret kazan kazandır, sınırlarınızı açın.........
© Ekonomim
visit website