Eşeğin büyüğü ahırda
Kızılderili kabile reisinin karısı eşine serzenişte bulunmuş: “Ben hasta olduğumda para vermemek için tasarruf deyip büyücüyü çağırıyorsun. Tamam da, neden sen hastalandığında çadıra dışardan doktor geliyor?”
Ne zaman kamuda tasarruf haberi duysam bu fıkra aklıma gelir. Çünkü tasarruf giyotini adaletli inmez. Ayrıcalıklı makamlar ve sınıflar hunharca israflarına devam ederler. Eğer son “Tasarruf tedbirleri genelgesi”ni incelerseniz hangi makamların, kimlerin bu genelgenin kapsamı dışında kaldığını görür, ne demek istediğimi anlarsınız.
Tasarruf, tutum demektir. Başka bir deyişle, para veya herhangi bir şeyi dikkatli kullanma, idareli tüketme anlamına gelir. Kamuda tasarruf deyince devletin kaynaklarının tutumlu kullanımı söz konusudur.
Yeryüzündeki tüm kaynaklar kısıtlıdır. Kamunun kaynakları ise daha da kısıtlıdır. Ve “Devletin malı deniz, yemeyen domuz” sözü doğru bir söz değildir, Bu sözü düzeltmek gerekirse şöyle denebilir: Devletin malı deniz değildir; ama onu “yiyen” domuzdur.
Kamuda tasarruf deyimi nasıl devreye girer?Hükümetler, bu kaynakları kullanılarak devletin amaçlarını gerçekleştirirler. Yönetim sanatı, bu kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlar. Bir kere tasarruf genelgesi olsun olmasın, kaynakların israf edilmemesi, etkin ve verimli kullanılması gerekir.
Kaynakların idareli kullanımında iki aşama vardır. Birinci aşama kaynakların tahsisi, ikinci aşama tahsis edilen kaynağın harcanması aşaması. Genelde tasarruf etmek........
© Ekonomim
visit website