menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Baltık ülkelerine açılan ilk kapı

22 1
15.04.2024

Geçtiğimiz hafta Baltık Devletleri’nin en büyük ülkesi Litvanya’yı ve akabinde Letonya’yı ziyaret etme fırsatı buldum. Bu nedenle de bu hafta Litvanya gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Doğal güzellikleri, atmosferi, ihtişamlı tarihi yapılarıyla dikkat çeken ülkede son zamanlarda gündem ne yazık ki Rusya ve Beyaz Rusya tehdidi, yani güvenlik…

Litvanya 11 Mart 1990’da bağımsızlığını ilan ederek SSCB’den ayrılan ilk devlet olmuş ve Litvanya’da bulunan Rus askeri ülkeyi 1993’te terk etmiş. Akabinde Litvanya önce 2004 yılında NATO’ya, sonra da 2007’de Avrupa Birliği’ne üye olmuş.

Bildiğiniz gibi Litvanya, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Ukrayna ve AB tarafında yer almıştı. Bunun yanında Rusya’nın kilit müttefiki Belarus yönetimine muhalif önemli isimleri de ülkesinde barındırıyor. Tüm bu süreçler halkta bir sonraki Rus hedefinin ülkeleri olup olmayacağı kaygısını uyandırıyor. Öyle ki, Rusya’nın faaliyetlerinden kaynaklanan güvenlik endişelerinden dolayı Litvanya’da Rus plakalı araçların kullanımı dahi yasaklanmış. Litvanya’nın Rusya'nın müttefiki Belarus ile sınırına bariyer kurduktan sonra, toplamda altı sınır kapısının dördünü de savaş sonrası kapatmış. Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Rusya'nın saldırgan politikasının kendileri için en büyük tehdit olduğunu ve her şeye hazır olmaları gerektiğini söylüyor.

Almanya ilk defa ülke dışında askeri üssü Litvanya’da kuruyor

Hatırlayacağınız üzere Litvanya, bu süreçte Almanya ile de çeşitli güvenlik anlaşmaları imzalamıştı. Bu anlaşmalarla birlikte Almaya, II. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez kendi ülkesi dışında Litvanya’da kalıcı bir birlik oluşturuyor. Almanya 2025'ten itibaren Litvanya'da yaklaşık 5 bin asker konuşlandıracak ve Litvanya’da Alman askerleri için kışlalar ve konutlar inşa edilecek.

Litvanya’da cari gelişmeleri anlattıktan sonra gelin Litvanya’ya genel olarak bir bakalım. Litvanya, Estonya ve Letonya’yla beraber bir Baltık ülkesi. Yaklaşık 2,8 milyon nüfusuyla Baltık ülkeleri’nin içinde en kalabalık ve ekonomik olarak en büyük ülke konumunda.

Litvanya deyince akla ilk gelen konular basketbol, kehribar taşı ve yazılım sektörü geliyor diyebiliriz. Türk Hava Yolları’nın Litvanya’nın başkenti Vilnius’a her gün direkt uçuşu var ve bu uçuş yaklaşık 3 saat sürüyor. Litvanya’ya Schengen vizesiyle giriş yapabiliyorsunuz. Giriş yaparken dönüş biletinizi ve otel rezervasyonunuzu yanında bulundurmanızı tavsiye ederim.

Litvanya genel olarak güvenli bir ülke. Yanımda numune çantalarım olduğundan ve farklı şehirleri ziyaret edeceğimden dolayı ben araç kiralamayı tercih ettim. Araç kiralamak isterseniz kiraladığınız acenteye bilgi vererek aracınızla Letonya ve Estonya’ya da seyahat edebilirsiniz. Trafik cezaları yüksek olduğundan araç kullanırken dikkatli olmanızı ve özellikle cep telefonu kullanmamanızı öneririm. Taksi kullanacaklar dikkat! Ne yazık ki gelişmiş bir ülke olan Litvanya’da da taksicilere dikkat etmeniz gerekiyor. Cep telefonu uygulamanız varsa uygulama vasıtasıyla araç çağırmayı tercih edebilirsiniz.

Başkenti Vilnius. Diğer önemli şehirleri Kaunas, Klaipeda, Siauliai ve Panavezys. Ticaret her ne kadar Vilnius’da dönse de, sektörünüze göre farklı şehirlerde de müşterileriniz olabilir.

Litvanya 2004 yılında AB üyesi olmuş ve 2015 yılında para birimi olarak Euro’ya geçmiş. Ancak Euro para birimine geçtikten sonra ülkede enflasyon görülmüş ve alım gücü azalmış. Konuşulan dil Litvanca. Size tavsiyem Litvanyalılara “diliniz Rusçaya benziyor’’ gibi söylemlerde bulunmayın. Kendilerinin Ruslara ve dillerinin Rusçaya benzetilmesini istemiyorlar.

Nüfus artmıyor, azalıyor

Demografik yapısına bakacak olursak; her geçen yıl nüfusu azalmakta olan ülkelerden biri olan Litvanya’nın nüfusu yaklaşık 2,8 milyon. Litvanya için artık “yaşlanan nüfus’’ yerine “azalan nüfus’’ kavramını kullanmak daha yerinde olabilir.

2022 yılında 22 bin 68 canlı doğum gerçekleşirken 42 bin 884 ölüm yaşanmış. Yani ülkede negatif doğal nüfus artışı söz konusu, Litvanya nüfusunun 2028 yılında da yaklaşık 2,67 milyon kişi olacağı tahmin ediliyor.

2023 verilerine göre Litvanya’da yaşayan nüfusun sadece ,9’u 0-14 yaş aralığında. 15-64 yaş grubu ise toplam nüfusun e’ini oluşturuyor. 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfustaki payıysa .

Litvanya’yla ilgili araştırma yaptığınızda kadın nüfusunun çok yoğun olduğuyla ilgili aşırı yorumlara rastlayabilirsiniz. Evet, kadınlar erkek berberlerinden otobüs şoförlüğüne çalışma hayatının her yanında olsa da resmi istatistikler bu aşırı yorumları doğrulamıyor. 2023 yılı rakamlarına göre nüfusun S,2’si kadınlardan, F,8’i erkeklerden oluşuyor.

Ülkenin ,1 i Litvanyalılardan oluşuyor.........

© Ekonomim


Get it on Google Play